Sve više roditelja uviđa prednosti predškolskog vaspitanja

Bliži se početak još jedne radne godine u bijeljinskim predškolskim ustanovama. Posjetili smo najveću od njih, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i tom prilikom razgovarali sa njenim direktorom, Slavišom Vujanovićem.

Nova radna godina u bijeljinskom vrtiću ,,Čika Jova’’ počinje drugog septembra kada će oko 830 mališana započeti još jednu etapu odgojno-obrazovnog putovanja sa svojim odgajateljicama. Vrtić će otvoriti vrata u svojih osam objekata, od kojih su pet u gradu, a po jedan u Novom Naselju Janja, Patkovači i Dvorovima.

-Ove godine je tokom maja i juna raspisan konkurs za upis novih polaznika u našu predškolsku ustanovu. Prijavljeno je 186 djece, međutim, zbog ograničenosti broja mjesta koje imamo mogli smo primiti njih samo 81. Tačne podatke ću imati početkom septembra, dok izvršimo kompletnu analitiku, ali procjene kažu da trenutno na listi čekanja imamo oko 150 djece. Prošle godine smo postali bogatiji za dva nova objekta u koje smo primili 230 djece i nadamo se a postoje i najave iz Gradske uprave da će se nastaviti trend otvaranja novih objekata za predškolsko obrazovanje. Ono što posebno raduje jeste pokazani interes roditelja na osnovu kojeg zaključujemo da se napokon razvila svijest o važnosti kvalitetnog odgojno-obrazovnog procesa u predškolskom uzrastu za kasniji fizički i psihosocijalni razvoj djeteta“, rekao je za „Semberske novine“ Slaviša Vujanović.

Tokom ljetnje pauze izvršeno je generalno spremanje svih objekata vrtića ,,Čika Jova Zmaj’’ tako da će mališani za nekoliko dana ući u čiste i uređene prostorije vrtića. Pored materijalnih preduslova uprava i stručno osoblje vrtića svake godine daje svoj maksimum kako bi se u radu sa djecom realizovali propisani ciljevi odgojno-obrazovnog programa. U tom pravcu, vaspitači ove predškolske ustanove predstavljaju primjer stručnosti i posvećenosti svojoj profesiji. Kao nadopuna njihovom radu u vrtiću djeluju i stručni saradnici (pedagozi, psiholozi, logoped i defektolog) koji savjetima pomažu vaspitačima i roditeljima. Vrtić je od strane Instituta za javno zdravstvo RS, te republičkih ministarstava zdravlja i socijalne politike, odnosno prosvjete i kulture dobio sertifikat o uključenosti ustanove u „Puppi’’ program unapređenja ishrane u predškolskim ustanovama koji podržava UNICEF, uz moto „Ulaganje u pravilnu ishranu je ulaganje ne samo u zdravlje djece, nego u budućnost i prosperitet cijelog društva“.

-Zahvalan sam roditeljima, koliko na povjerenju koje nam ukazuju, toliko i na aktivnom učešću u brojnim odgojno-obrazovnim aktivnostima u našem vrtiću. Roditelji su bitan partner u radu naše ustanove gdje svaka radna grupa u našem vrtiću najmanje jednom godišnje ima zadatak da organizuje neku aktivnost u kojoj učestvuju i roditelji djece. Nadam se da smo ovakvim postupanjem barem malo doprinijeli činjenici da sve više roditelja shvata kako vrtić nije samo ustanova za čuvanje djece, nego da je mnogo više – dio odgojno-obrazovnog sistema našeg društva u kojem se realizuju važni segmenti vaspitno-obrazovnog rada sa njihovom djecom. Vrtić je temelj na koji se dalje nastavlja osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visoko obrazovanje. Posljednjih nekoliko godina u RS postoji tendencija povećanja broja djece u predškolskom sistemu odgoja i obrazovanja gdje je Bijeljina jedna od najboljih lokalnih zajednica. To je tako zahvaljujući u prvom redu našoj, ali i velikom broju privatnih predškolskih ustanova. Međutim, činjenica je da postoje liste čekanja. To nam govori da je pred nama još mnogo posla kako bismo došli do cilja, a to je da sva djeca predškolskog uzrasta u RS prođu kroz vaspitno-obrazovni sistem predškolskih ustanova“, konstatovao je Vujanović za „Semberske“, dodavši da su u toku aktivnosti na otvaranju odjeljenja ovog vrtića u Donjem Crnjelovu, Batkoviću, te na lokaciji nekadašnjeg starog buvljaka u Bijeljini gdje će se graditi potpuno novi objekat.

Svjesni vremena u kojem živimo i sveprisutnih mobilnih telefona, tableta i laptopa, u vrtiću „Čika Jova Zmaj“ nastoje da tokom rada sa djecom što češće borave na otvorenom, osmišljavajući i realizujući pedagoške programe koji uključuju fizičku aktivnost djece. Sve je više djece koja imaju problema sa gojaznošću, ravnim stopalima, krivom kičmom i drugim zdravstvenim problemima, čije je uzrok  najčešće nedovoljna fizička aktivnost djeteta. U tom pogledu, direktor Vujanović je i apelovao na roditelje da u vremenu izvan vrtića, uz svo uvažavanje svakodnevnih životnih obaveza, što više vremena provedu sa svojom djecom na načine koji uključuju fizičku aktivnost djeteta. 

Najviše Svetosavskih nagrada u RS

Šest vaspitača JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ do sada je dobilo Svetosavsku nagradu u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ovo je jedinstven slučaj u Republici Srpskoj da je iz jedne predškolske ustanove šest vaspitača nagrađeno jednim ovako značajnim priznanjem. Svojim pedagoškim radom ovaj grad i njegovu budućnost su zadužili Dobrinka Perdan, Mira Đurić, Nada Božić, Biljana Arsenović, Desanka Pandilovski i Slaviša Vujanović. Sve to u konačnici govori o kvalitetu vaspitno-obrazovnog procesa ove predškolske ustanove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име