VUČKOVIĆ: Sastanak ministra poljoprivrede sa podobnim poljoprivrednicima

Datum:

Share post:

Saopštenje Sretena Vučkovića prenosimo u cjelosti: 

“Gradska uprava grada Bijeljina je uvijek bila, jeste i biće pouzdan partner Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali ovakvim nastupom ministra Minića ispred koalicije „Pokradimo Bijeljinu“ unosi se sjeme razdora među narod Semberije. Mjesto današnjeg sastanka, odnosno, panel diskusije trebalo je da bude Gradska uprava, sa Gradonačelnikom na čelu, a ne u stranačkoj organizaciji i tobože brizi za poljoprivredne proizvođače. Posmatrajući strukturu pozvanih poljoprivrednika, možemo konstatovati da su svi oni podobni režimu, ali je većina njih izašla nezadovoljna sa ovog sastanka.

Podsjećamo ministra Minića da je njegova zakonska obaveza razvoj poljoprivrede na svim prostorima, pa i u Semberiji, najvećoj žitnici Srpske. Grad Bijeljina je u protekloj godini izdvojio 4 miliona konvertibilnih maraka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, što je 5 posto od gradskog budžeta. Za razliku od toga, Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, izdvaja tek približno 3 posto budžetskih sredstava Republike Srpske, iako je zakonska obaveza oko 6 procenata.

Na sastanku je iznesen i niz drugih besmislica, podržavajući politički cirkus koji se trenutno odvija u našem gradu, od kojih je jedna i predviđanje sredstava koja će u naš grad doći, što nije izvodljivo. Podsjećamo ministra poljoprivrede da iznos narodnog novca koji će biti vraćen na osnovu Pravilnika o podsticajima zavisi od broja poljoprivrednih gazdinstava, finansijske moći poljoprivrednih proizvođača i samog kapaciteta, odnosno obima proizvodnje, kao što je i definisano ovim Pravilnikom.

Netačni su i navodi o proglašenju stanja elementarne nepogode – suše. Za razliku od Ministarstva, mi smo poslušali struku. Nakon formiranja komisije i obilaska terena stručnjaci su rekli da nema uslova za proglašenje stanja elementarne nepogode, a Grad je, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, pomogao poljoprivredne proizvođače u iznosu od 1.230.000 KM. Ministarstvu i Vladi Srpske uputili smo zahtjev za pomoć na koji nikada nismo dobili čak ni odgovor. Ministarstvo je bilo obavezno, u najmanju ruku, da nam odgovori, a bilo bi korektno prema proizvođačima iz naveće žitnice Srpske da pomognete poljoprivrednicima bar onoliko koliko je pomogao Grad Bijeljina. Ostali smo uskraćeni čak i za izvještaj tima koji je radio procjenu štete u Semberiji, a ovaj dokument nikad nije ugledao svjetlost dana.

Koliki je stepen nerazumijevanja za potrebe poljoprivrede u Semberiji, dovoljno govori i činjenica da ministar poljoprivrede nekoliko puta dolazi u Bijeljinu, a ni jednom nije osjetio potrebu da se sastane sa predstavnicima Gradske uprave. Umjesto razumijevanja i pomoći, Ministarstvo uslovljava poljoprivredne proizvođače plaćanjem poreza na dohodak za 2021. i 2022. godinu, kako bi dobili bilo kakav podsticaj, što je istovremeno novi udar na džep poljoprivrednika.

Shvatamo da ministar nije iz struke, kao ni ostali učesnici panela, ali pitamo se da li oko sebe ima stručnjake koji ga mogu posavjetovati kako da radi.

Sreten Vučković
Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave grada Bijeljina”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...