Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine

-Ponosan sam na projekte i Javne pozive u kojima učestvuje Gradska uprava, a danas počinje isplata sredstava za sanaciju štete koju je nanijela prošlogodišnja oluja izjavio je na današnjoj pres konferenciji Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine.

Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi, obratio se Sreten Vučković ispred Odjeljenja za poljoprivredu. Vučković je govorio o isplati sredstava za sanaciju štete koju je nanijela prošlogodišnja oluja.

“Imali smo četiri komisije po tri člana, dakle ukupno 12 kolega koje su bile na terenu svaki dan. Komisiju su činili predstavnici Gradske uprave, predstavnici Agranog fonda i predstavnici Ministarstva poljoprijede, šumarstva i vodoprivrede. Moram da kažem da je komisija u rekordnom roku odradila svoj posao, obišla teren, evidentirala štetu, a nakon toga je izvršna procjena štete na 582 domaćinstva koliko je bilo prijavljeno putem telefona i lično u Odjeljenju za poljoprivredu. Ukupna procjenjena šteta kad je u pitanju poljoprivreda iznosi 1.845.985,80KM. Ovo je samo direktna šteta, a indirektna šteta kad je u pitanju sama poljoprivredna proizvodnja, ona je mnogo veća, jer pored toga što je olujno nevrijeme nanijelo štetu samim plastenicima, dakle proizvodnji u zatvorenom prostoru, još veća šteta je nanijeta kulturama koje su se nalazile na otvorenom kada je u pitanju povrtarska proizvodnja, a tako i u zatvorenom prostoru gdje se odrazilo kako na kvalitet, tako i na kvantitet samih poljoprivrednih kultura. S ponosom, kao što je Gradnačelnik već rekao, najavljujemo da smo danas krenuli sa isplatom u iznosu od 922.992,90KM na račune poljoprivrednih proizvođača koji su pretrpjeli štetu, a takođe i ona domaćinstva koja su pretrpjela štetu kad su u pitanju individualni stambeni objekti na domaćinstvima”, rekao je Vučković.

Pored isplate štete, Vučković se osvrnuo i na trenutne vremenske neprilike, odnosno, na dugotrajnu sušu koja već godinama uništava proizvodnju.

“Mi smo prošle nedelje formirali Komisiju koja je već danas krenula na teren i koja će u narednih nekoliko dana sagledati visinu šteta, prvenstveno na najrasprostranjenijoj poljoprivrednoj kulturi, a to je kukuruz, ali isto tako i na povrtarskim kulturama. Zadatak komisije, pored sagledavanja štete koja će i ove godine će biti evidentna kad je u pitanju suša,  jeste da predlože mjera kako i na koji način u narednom periodu pristupiti poljoprivrednoj proizvodnji, koji je to novi pristup, koji su to novi hibridi, s obzirom da mi u posljednje tri godine imamo izrazito topla ljeta sa nekoliko toplotnih talasa, da se u potpunosti klima promijenila u odnosu na prije desetak godina i imamo ispred nas svih jedan izazov kako održati ovaj nivo proizvodnje, kako nastaviti sa poljoprivrednom proizvodnjom na ovim visokim temperaturama. To je najbitniji zadatak ove komisije, da bar donekle dobijemo odgovore kako i na koji način postupiti”, rekao je Vučković, te dodao da će u narednom periodu nastaviti izgradnju sistema za navodnjavanje koja je započeta još prije 10 godina i izgrađena je na površini od oko 2.500 hektara.

Kada je riječ o ostalim Javnim pozivima, Vučković je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da već drugu godinu za redom objavljuju Javni poziv za pomoć pri kupovini stambenih jedinica.

“Sa ponosom ističemo da smo već drugu godinu zaredom u programu sufinansiranja kupovine seoskih domaćinstava za mlade bračne parove, vanbračne, mlade poljoprivrednike kao i samohrane roditelje. Mi smo prvi put prošle godine krenuli sa tim programom kada je utrošeno negdje oko 176.000 KM. Imali smo 14 podnijetih zahtjeva, na 11 je udovoljeno, samo oni zahtjevi koji nisu ispunjavali uslove nije se moglo udovoljiti. Već dvije nedelje Javni poziv je otvoren i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane ciljne grupe, mlade poljoprivrednike, mlade bračne parove, vanbračne, samohrane roditelje starosti do 45 godina da se jave na Javni poziv koji je otvoren do 01.11.2024.  Iznos sredstava od strane Gradske uprave prilikom kupovine, odnosno sufinansiranja je do 50% od ukupno uloženih sredstava, a maksimalan iznos sredstava koji mogu po pojedinačnom zahtjevu je 20.000KM”, naveo je Vučković.

On je takođe istakao da je ovo veoma značajna mjera, te da je odziv prošle godine bio više nego dobar, kao i za proteklih 15 dana, koliko je otvoren Javni poziv.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име