Proteklih mjesec dana, poljoprivredne proizvođače u Semberiji prati nesreća za nesrećom. Nakon što je ustanovljena afrička kuga svinja, Semberiju je zadesilo i olujno nevrijeme koje je iza sebe ostavilo višemilionsku štetu na poljoprivrednim zemljištima.

„Šteta na poljoprivrednim usjevima je izuzetno velika, naročito na povrtlarskim kulturama i na plastenicima. Kukuruz je dobro prošao, na pojedinim parcelama je došlo do polijeganja, ali kukuruz je otpornija biljka. Šteta je sigurno višemilionska. Gradska uprava je odmah drugi dan nakon olujnog nevremena formirala četiri komisije kada su pitanju poljoprivredni usjevi i tri komisije kada su u pitanju objekti na području Grada Bijeljina. Otvorene su dvije telefonske linije. Za poljoprivredne usjeve možete se prijaviti na broj: 055 233 429, a kada su u pitanju štete na objektima 055 233 174“, rekao je Sreten Vučković, iz Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina.

On je istakao da je komisija i dalje na terenu, a zaključno sa današnjim danom, 26.07. komisije su obišle 415 poljoprivrednih domaćinstava po prijavama. U naredna dva dana očekuje se dostavljanje dokumenata kako bi se utvrdila preliminarnu štetu, u finansijskom smislu. 

„Direktna šteta ogleda se u pocijepanim najlonima i sama konstrukcija na plastenicima koja je oštećena, a veoma je teško govoriti o indirektnoj šteti, u zavisnosti od usjeva koji je u tom trenutku bio u plasteniku“, kaže Vučković za portal Dešavanja u Bijeljini.

On je rekao i da će se, u skladu sa budžetskim okvirom i štetom koju su pretrpjeli poljoprivrednici, pronaći model kako pomoći poljoprivrednicima da izađu iz teške situacije koja je zadesila cijelu Semberiju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име