Već više od mjesec dana, u Semberiji je prisutna afrička kuga svinja zbog koje je do danas eutanazirano oko 12.430 svinja na 194 gazdinstva.

“Komisija je na terenu. I danas se vrši eutanazija. Juče smo imali crni i neslavan “rekord”, gdje je za jedan dan eutanazirano 1.806 svinja. Imali smo veliku farmu sa preko 1.000 svinja… Ne nazire se kraj zaraze afričkom kugom svinja, ulažemo maksimalne napore i jedino što možemo da preduzmemo su biosigurnosne mjere, stalna dezinfekcija dvorišta, objekata gdje se svinje nalaze i to je jedini vid mjere i borbe”, rekao je Sreten Vučković, ispred Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kako kaže, ono na čemu od početka insistiraju je da se krene sa interventnim klanjem, za šta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prije nekoliko dana i objavilo Javni poziv.

“Imamo prijavljene tri mesare sa ovog područja koje zadovoljavaju biosigurnosne mjere i koje će raditi sanitarno klanje svinja – Mesara “Kod Milenka” iz Gornjeg Crnjelova, “ZP komerc” i “Globus”. Pozivanmo manje uzgajivače svinja (do 50 svinja) da se jave u Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina na broj telefona 055/233-428, gdje ćemo zahtjeve upućivati na dalje procedure vađenja krvi, dezinfekcije, prevoza do predmetne klaonice gdje će biti izvršeno klanje i prerada”, objasnio je Vučković.

Vučković je istakao da mali uzgajivači svinja nisu u obavezi da se jave za interventni otkup, već da to urade u slučaju kada žele da prodaju svinju koja je utovljena između 80 i 120 kilograma.

“U pitanju je otkup svinja u klasi, odnosno svinja od 80 do 120 kilograma. Ovo je poziv ljudima da im ne bi prerasle svinje, jer možda nemaju ni hrane za njih. To su svinje u klasi i svi ozbiljni uzgajivači ih i tove do te kilaže. Javnim pozivom je predviđen otkup za te ljude, ali da bi bili obuhvaćeni svi, pored velikih proizvođača, otvorili smo liniju da ni manji proizvođači ne budu zapostavljeni, da budu ravnopravni sa velikim proizvođačima ukoliko žele pod ovim okolnostima da se “riješi problem””, objasnio je Vučković.

Gradska uprava ima veliki broj poziva od poljoprivrednih proizvođača koji ne znaju šta da urade sa prasićima s obzirom da ih niko ne otkupljuje i zbog toga imaju strah iako nema realne opasnosti, prema riječima Vučkovića.

“Lokalni krizni centar je poslao dopis ka Republičkom kriznom štabu i republičkim organima da bismo dobili odgovor kako i na koji način da se prevaziđe problem kada su u pitanju prasići, s obzirom da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji svaki dan zovu i nalaze se u nezavidnoj situaciji kada su u pitanju prasići. Još uvijek nismo dobili odgovor, a očekujemo ga, svakako, u što kraćem roku. Ministar je sutra u Bijeljini i imaćemo sastanak sa republičkim i gradskim veterinarskim inspektorima kako bismo riješili mnoga otvorena pitanja koja su se pojavila u ovoj priči”, naveo je Vučković.

Kako je u pitanju razlog pojave afričke kuge svinja na ovim prostorima, Vučković kaže da još uvijek nemaju informacije šta je uzrok pojave, odnosno ko je uvezao zaraženo meso na naše prostore, ali da su odmah poslali dopis Upravi za indirektno oporezivanje i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i da čekaju odgovor ko je uvezao zaraženo meso i brojno stanje od 1. marta do 20. juna.

“Dobili smo odgovor od Uprave za indirektno oporezivanje da je neto količina mesa koje je uveženo 467.000 kg, da je kroz Bijeljinu, tranzitno, prošlo 23, ali da ne znaju gdje je “završilo”. Mi smo juče ponovo, ispred Lokalnog kriznog centra, uputili dopis i Upravi za indirektno oporezivanje i Kancelariji za veterinarstvo i Ministarstvu za spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH s pitanjem koje firme su uvezle meso i da li su uvezeni prasići, polutke, jer je virus mogao doći i na taj način. Insistiramo i istrajaćemo na tome da dobijemo adekvatne odgovore”, istakao je Vučković i podsjetio da je urađen sanitarni odstrel divlje svinje za koju su rezultati uzorka bili negativni što dovodi do zaključka da, prema njegovim riječima, zaraza nije došla od divljih svinja, nego iz uvoza.

On je iskoristio priliku da, kako kaže, ukaže na paradoks Pravilnika koji nisu prilagođeni za naše područje – zdrava svinja nakon vađenja krvi može da ide za sanitarno klanje, ali ne može da ide za svježu upotrebu, dok, s druge strane, svinja ili polutke se uvoze bez uzimanja uzoraka i ispitivanja na virus afričke kuge svinja.

“To samo potvrđuje da smo mi zemlja paradoksa. Naše zdravo ne možemo da konzumiramo, a iz uvoza možemo, a ne radimo analizu na prisustvo afričke kuge svinja. Srećna je okolnost što virus nije opasan, odnosno ne prenosi se na čovjeka i može se bezbjedno konzumirati hrana svinjskog porijekla – svježa nakon vađenja uzoraka, odnosno nakon što rezultati budu negativni”, zaključio je Vučković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име