Na panelu u okviru Samita o budućnosti u Njujorku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas mir važniji od svega, ali da ga niko ne vidi kao pravu vrijednost.

Bitno je imati mir, a ne konflikte, rekao je predsjednik Vučić na panelu u Njujorku.

Međunarodno prvo se primjenjuje na velike sile, rekao je Vučić i dodao da je mir važan, a velike zemlje koriste mir u svoju korist.

Svi akteri bez izuzetaka se pozivaju na međunaorndo pravo u svoju korist, napominje Vučić.

Sve velike sile podsjetiti da ne treba da krše međunarodna prava, kaže on.

Srbija podržava Pakt budućnosti, bez obzira što želimo bolje razumijevanje za male zemlje, kaže predsjednik Srbije.

Ističe da je bitno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahtjeva drugih država, rekao je Vučić.

Srbija poštuje norme i regulativu međunaorndog prava, ona je i moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti, rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić izjavio je novinarima u Njujorku, pred početak Samita o budućnosti, da po Rezoluciji 1244 SB UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

– Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema nikakve sumnje – rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra odbrane privremenih institucija samouprave u Prištini u kojima je najavio transformaciju tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.zv/rts.rs/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име