VUČIĆ: Srbija neće dati ni pedalj svoje zemlje

Datum:

Share post:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas onima koji prijete Srbiji i njenom narodu da Srbija nikome neće dati ni Kosovo i Metohiji, ni pedalj svoje zemlje.

„Oni koji prete danas Srbiji i našem narodu, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, rešenost i odlučnost da čuvamo ono što je naše. Mi samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše zemlje“, rekao je Vučić u Beogradu na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije.

Vučić je u obraćanju na svečanosti ispred Skupštine Srbije, gdje je u oficire promovisano 135 kadeta, među kojima osam iz Oružanih snaga BiH i jedan iz MUP-a Republike Srpske, istakao da Vojska Srbije želi mir.

On je rekao da Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese.

TESTNA REKLAMA

„Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir. Želimo prosperitet i razvoj Srbije, srećan i bezbedan život svih njenih građana, želimo da se da se u Srbiji dobro i lepo i bezbedno žive, da mladi nađu svoju budućnostu u svojoj zemlji“, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija opredijeljena da slijedi put vojne neutralnosti i to čini odmjerenim i sigurnim korakom, nikome ne prijeti i nije joj namjera da izaziva bilo kakvu zebnju ili strah za stabilnost bilo koga, kao i da vodi računa o svakom čovjeku spremnom da nosi uniformu i doprinosi bezbjednosti Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija graditi svoju snažniju namjensku industriju, te najavio povećanje plata vojsci, najveće u modernoj istoriji, naglašavajući da narod Srbije svoju vojsku cijeni i voli.

„Svi znamo šta znači prisistvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednosti, a u češće u mirovnim misijama doprinosi ugledu Srbije“, rekao je on.

Vučić je poručio kadetima da se rukovode izrekom vojvode Živojina Mišića „ko zna taj i može, ko nema straha, ide naprijed“.

On je naveo da je Srbija danas bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, te da se nada da će takve biti i buduće generacije teškog bremena prošlosti, ali svjesne svog zadatka i odgovornosti u miru i u ratu.

Vučić je čestitao kadetima završetak vojnog školovanja na vojnoj akademiji i na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije u Beogradu, navodeći da baštine bogatu tradiciju jedne od najpoštovanijih institucija Srbije.

„Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u njegovoj duši mogla je veličanstveno da se brani i odbrani u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i na Košarama, Paštriku i Kačaniku“, rekao je Vučić, navodeći da profesija oficira podrazumijeva zavjetni odnos sa otadžbinom.

Vučić je rekao da će ekonomski napredak Srbije donijeti sve veći napredak vojske, koja nabavlja najsavremenije naoružanje i opremu.

„Nadam se da nikada nećete imati razloga da ponovite veličanstvene podvige svojih prethodnika. Srpski vojnički moral je vertkala kojoj teži celo naše društvo i predstavlja najviše univerzalne vrednosti viteštva i čovečnosti“, rekao je Vučić.

Na svečanost ispred Doma Narodne skupštine Srbije predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić najboljim u rangu je uručio pištolje sa posvetom.

Najbolji kadeti Vojne akademije su Miloš Kostić u oblasti vazduhoplovstva, Aleksandar Nikolić u oblasti kopnena vojska i Kristina Živanović iz službi Vojske Srbije, dok je najbolji kadet Medicinskog fakulteta VMA Mladen Hadži Makunčević.

U ime nagrađenih zahvalila je prva u klasi Kristina Živanović, navodeći da su novopečeni oficiri budućnost oficirskog poziva.

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga BiH i jedan kadet iz MUP-a Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i djevojaka 8. klase.

Program svečanosti ispred Doma Narodne skupštine Srbije uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...