Vučić o protestima u Beogradu i sankcijama Rusiji

Datum:

Share post:

„Ovdje postoji posredni sukob između Istoka i Zapada“ Vučić o protestima u Beogradu i sankcijama Rusiji

Srbija je pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada, izjavio je u intervjuu za Rojters predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanska novinska agencija navodi da ova Vučićeva konstatacija dolazi dan nakon protesta u Beogradu protiv gej parade, apostrofirajući da su na tom protestu okupljeni nosili ruske zastave i postere ruskog predsejdnika Vladimira Putina.

Srpski predsjednik je rekao da ne može da kaže da je neko posredovao u ovom “napadu”, jer je bilo mnogo običnih ljudi na protestu, ali je dodao i da nema dilemu da se u Srbiji odvija posredni konflikt.

– Bez dileme, ovdje postoji posredni sukob izmedju Istoka i Zapada – dodao je Vučić.

TESTNA REKLAMA

Rojters dodaje da je Srbija kandidat za člansvo u EU, da je vojno neutralna, međutim, da održava veze sa NATO i da je kupila oružje od članica zemalja Alijanse.

Navodi se i da je Beograd skoro potpuno zavisan od ruskog gasa i da je kupio oružje od Rusije, a da je Kina glavni investitor u Srbiji, uglavnom u rudarstvu i infrastrukturi.

Rojters konstatuje da je Srbija osudila ruski napad na Ukrajinu u UN, ali da je odbila da uvede sankcije Moskvi, kao i da Rusija i Kina podržavaju Srbiju u očuvanju Kosova i Metohije.

– Pokušavamo da preživimo, sa što manje rana i ožiljaka koliko je to moguće – rekao je Vučić.

Rojters se osvrnuo i na nedavni dogovor izmedju Beograda i Prištine oko dokumenata, ali da vlasti u Prištini traže od lokalnih Srba da promene registarske tablice, sa srpskih na kosovske.

Vučić je rekao da ne vjeruje da Priština želi “ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog”, ali da oni vjeruju da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

– Vjerujem da će te zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Kosova uvjeriti režim u Prištini da se ne igraju sa konfliktom u regionu, koji je svakako pun problema – dodao je Vučić.

Srpski predsjednik je istakao da se više razgovora i “šatl diplomatija” izaslanika EU i SAD očekuje narednih nedjelja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/tanjug.rs/reuters.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...