Vučić iznio jasan stav „Formiranje ZSO međunarodno pravna obaveza, a priznanje samoproglašenog Kosova nije“

Datum:

Share post:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji međunarodno pravna obaveza, ali ne i priznavanje samoproglašenog Kosova za Srbiju, te da će Beograd u narednom periodu biti pod dodatnim velikim pritiscima.

Vučić je u uvodnom obraćanju na sjednici Glavnog odbora vladajuće SNS, čiji je predsjednik, istakao da ZSO nije pitanje modaliteta, nego postoji u sporazumu, prihvaćena i potpisana i samo je pitanje implementacije.

– Pokušaće da okrive Srbiju jer neće da potpiše nezavisnost Kosova. ZSO je međunarodno pravna obaveza, a Srbiji priznanje Kosova nije. Sa takvom vrstom pritisaka i nepravde suočavaćemo se u narednom periodu, bićemo izloženi dodatnim pritiscima – rekao je Vučić.

On je naveo da na Kosovu i Metohiji svakog dana hapse Srbe, maltretiraju, te dodao da rukovodstvo Prištine želi sukobe, da Srbija uđe u sukob sa NATO, i da, nažalost, u tome imaju značajnu podršku dijela međunarodne zajednice.

– Na Zapadu nemaju snage ni želje da Kurtija pritisnu, dali su mu čak i liberalizaciju. Oni ne žele normalizaciju, nego svi zajedno žele poniženje Srbije. Ma koliko se trudili da se to dogodi obećavam vam da neće, niti poniženje Srbije, ni kapitulacija – istakao je Vučić.

On je naveo da mu nije jasno o čemu će razgovarati u susretima sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine u ponedjeljak i utorak, niti na sastanku u Ohridu.

– Zbog čega dolazite? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili. Da ste bar došli da kažete da su u Prištini spremni da ispunjavaju svoje obaveze, na koje je i EU stavila svoj potpis. Oni (Priština) misle da su punopravna država i da je ovo najbolji trenutak za njih da dobiju sve što požele i da Srbiju okrive za sve. Nastaviće se miniranje Srbije oko raznih političkih pitanja – rekao je Vučić.

On je istakao da zbog svih problema sa kojima se Srbija suočava, potrebno je stvaranje “narodnog pokreta za državu”, jer je u ovim teškim trenucima potrebno da se okupe svi, koji žele normalnost, pristojnu Srbiju, koja može da donosi ozbiljne, odgovorne i racionalne odluke.

– Tu bi bile ne samo partije, nego i nestranačke ličnosti, da zajednički radimo na budućnosti Srbije. To je važno jer ćemo biti pritisnuti. Mi ćemo biti originalno srpska opcija, građana Srbije, koja će da brine o interesima Srbije, a ne Istoka i Zapada – rekao je Vučić.

On je rekao da je potrebno da se vide neki novi ljudi na srpskoj političkoj sceni, ali i unutar SNS, te dodao da će 26. ili 27. aprila raspisati Skupštinu SNS za 27. maj, kada će se birati svi stranački organi.

Vučić je rekao da, kao predsjednik, sutra ide u obilazak Srbije, pokušaće do kraja godine da obiđe svih 25 okruga, a nada se da će moći da ode i na Kosovo i Metohiju.

Prethodno je održana sjednica Predsjedništva SNS, kojoj je prisustvovao Vučić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...