Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju naciji govorio je i o mogućnosti da se u Srbiji stvori ceo proizvodni ciklus od rudarenja litijum do proizvodnje električnih vozila.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević se takođe osvrnuo na projekat rudnika lako zapaljivog litijuma na zapadu zemlje, što je izazvalo masovne demonstracije prethodne vlade, i dovelo do privremenog obustavljanja tog projekta.

VUČIĆ O ISKOPAVANJU LITIJUMA: Prije dvije godine odigrana je šahovska minijatura zapadnih službi u cilju da zaustave ubrzani rast Srbije

Kada je riječ najavama o početku rudarenja litijuma u Srbiji, Vučević je ocijenio da je rudarstvo dugo bilo pokretač razvoja zemlje, i dodao da svaki budući projekat mora da se suoči sa rigoroznom kontrolom kako bi se osiguralo da rudnik ne izazove nikakvu štetu po životnu sredinu.

Ako vlada konačno da saglasnost, kompanija Rio Tinto mogla bi iz Jadra, u blizini granice sa Bosnom, da izvlači do 58.000 tona litijuma godišnje.

ANA BRNABIĆ: Litijum velika šansa za razvoj Srbije, to je nafta 21. veka

Rudarstvo je „jedan od stubova stvaranja naše države i ne vidim zašto to ne bi bio slučaj u budućnosti. Ako Srbija ima takav ekonomski potencijal, interesantan za ceo evropski kontinent, onda ovo može biti prekretnica ne samo na ekonomskom, već i na političkom planu“, rekao je premijer Srbije.

-Nikada nećemo dozvoliti da neko uništava srpske rijeke, polja, jezera, šume, livade, planine i ravnice. Ali takođe nećemo odustati od nečega što bi moglo da bude snažan ekonomski potencijal i pokretač razvoja Srbije u budućnosti – rekao je premijer Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs/danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име