VRTIĆ ’’ČIKA JOVA ZMAJ’’: „Zdravo jedi-zdravo rasti“ (foto)

Datum:

Share post:

Pravilna ishrana od malih nogu i redovna fizička aktivnost preduslov su zdravog odrastanja, poručeno je sa večerašnjeg predavanja „Zdravo jedi-zdravo rasti“ koje je za roditelje i vaspitače u dječijim ustanovama u Bijeljini organizovao Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina u saradnji sa JU Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” Bijeljina, Domom zdravlja Bijeljina i Pedagoškim fakultetom.

Slaviša Vujanović, direktor Dječijeg vrtića izjavio je da je cilj predavanja promocija zdravih navika djece predškolskog uzrasta, dodajući da vrtić već nekoliko godina obilježava Nedjelju zdravog života.

TESTNA REKLAMA

U toku Nedjelje zdravog života vrtić je realizovao brojne aktivnosti čiji je cilj da djeca usvoje sve ono što je za njih dobro i da to razvijaju od malih nogu tokom cijelog života.

„Mi u dugogodišnjem periodu djeci u vrtiću obezbjeđujemo zdravu hranu, a u tome sarađujemo sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite. Očekujemo da će na sutrašnjoj manifestaciji u Banjalucu naša ustanova dobiti sertifikat da smo prijatelji zdrave ishrane djece“, rekao je Vujanović novinarima.

Pedijatar Stojanka Škorić rekla je da pravilna ishrane počinje u najranijem djetinjstvu, odnosno da dojenje predstavlja početak zdravog života.

„Mi pedijatri uvijek insistiramo na tom zdravom početku života, na dojenju koje je najlakše, najzdravije i najjeftinije. Ako dijete ima zdravu ishranu i dalje zahvaljujući porodici i dječijim ustanovama do sedme-osme godine, onda je to prevencija masovnih bolesti – hipertenzije, dijabetesa, bolesti lokomotornog aparata“, navela je Škorićeva.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević istakao je da je o ovoj temi neophodno govoriti što češće, posebno kada je riječ o djeci.

On je, kao dugogodišnji sportista, istakao da je veliki problem današnjice to što mladi imaju sve manje fizičke aktivnosti, dodajući da hipokinezija ili manjak kretanja utiče na nastanak i razvoj nekih bolesti.

„Čovjekovo tijelo je stvoreno za kretanje, a danas, zahvaljujući raznoraznim aparatima i uređajima, ni ne moramo da se krećemo niti da se družimo i tako je osnovna životna funkcija – kretanje i te kako zakinuta. Djecu moramo uključivati u sport i neku vrstu fizičke aktivnosti. Najbitnije od svega je stvoriti im zdrave uslove za odrastanje“, poručio je Stević.

Željana Arsenović, direktor Narodne bibloteke „Filip Višnjić“ u kojoj je održano večerašnje predavanje, rekla je novinarima da su ovakva predavanja izuzetno značajna za roditelje, vaspitače i djecu.

„Rado smo prihvatili ideju direktora Dječijeg vrtića Čika Jova Zmaj Slaviše Vujanovića za organizovanje ovog stručnog predavanja, a u organizaciju su uključeni i bijeljinski Dom zdravlja i Pedagoški fakultet. Ono što je važno napomenuti da je saradnja Biblioteke i Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” dugogodišnja a prošle godine smo je i ozvaničili potpisivanjem Memoranduma o zajedničkoj saradnji. Teme rasta, razvoja i ishrane djece su veoma važne i treba o tome pričati i slušati smjernice koje nam daju stručna lica poput naših večerašnjih predavača dr Stojanke Škorić koja je spec.pedijatrije i subspec.ishrane i prof. dr Dalibora Stevića, dekana Pedagoškog fakulteta”, navela je Arsenovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...