VRTIĆ ’’ČIKA JOVA ZMAJ’’: „Zdravo jedi-zdravo rasti“ (foto)

Datum:

Share post:

Pravilna ishrana od malih nogu i redovna fizička aktivnost preduslov su zdravog odrastanja, poručeno je sa večerašnjeg predavanja „Zdravo jedi-zdravo rasti“ koje je za roditelje i vaspitače u dječijim ustanovama u Bijeljini organizovao Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina u saradnji sa JU Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” Bijeljina, Domom zdravlja Bijeljina i Pedagoškim fakultetom.

Slaviša Vujanović, direktor Dječijeg vrtića izjavio je da je cilj predavanja promocija zdravih navika djece predškolskog uzrasta, dodajući da vrtić već nekoliko godina obilježava Nedjelju zdravog života.

U toku Nedjelje zdravog života vrtić je realizovao brojne aktivnosti čiji je cilj da djeca usvoje sve ono što je za njih dobro i da to razvijaju od malih nogu tokom cijelog života.

„Mi u dugogodišnjem periodu djeci u vrtiću obezbjeđujemo zdravu hranu, a u tome sarađujemo sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite. Očekujemo da će na sutrašnjoj manifestaciji u Banjalucu naša ustanova dobiti sertifikat da smo prijatelji zdrave ishrane djece“, rekao je Vujanović novinarima.

Pedijatar Stojanka Škorić rekla je da pravilna ishrane počinje u najranijem djetinjstvu, odnosno da dojenje predstavlja početak zdravog života.

„Mi pedijatri uvijek insistiramo na tom zdravom početku života, na dojenju koje je najlakše, najzdravije i najjeftinije. Ako dijete ima zdravu ishranu i dalje zahvaljujući porodici i dječijim ustanovama do sedme-osme godine, onda je to prevencija masovnih bolesti – hipertenzije, dijabetesa, bolesti lokomotornog aparata“, navela je Škorićeva.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević istakao je da je o ovoj temi neophodno govoriti što češće, posebno kada je riječ o djeci.

On je, kao dugogodišnji sportista, istakao da je veliki problem današnjice to što mladi imaju sve manje fizičke aktivnosti, dodajući da hipokinezija ili manjak kretanja utiče na nastanak i razvoj nekih bolesti.

„Čovjekovo tijelo je stvoreno za kretanje, a danas, zahvaljujući raznoraznim aparatima i uređajima, ni ne moramo da se krećemo niti da se družimo i tako je osnovna životna funkcija – kretanje i te kako zakinuta. Djecu moramo uključivati u sport i neku vrstu fizičke aktivnosti. Najbitnije od svega je stvoriti im zdrave uslove za odrastanje“, poručio je Stević.

Željana Arsenović, direktor Narodne bibloteke „Filip Višnjić“ u kojoj je održano večerašnje predavanje, rekla je novinarima da su ovakva predavanja izuzetno značajna za roditelje, vaspitače i djecu.

„Rado smo prihvatili ideju direktora Dječijeg vrtića Čika Jova Zmaj Slaviše Vujanovića za organizovanje ovog stručnog predavanja, a u organizaciju su uključeni i bijeljinski Dom zdravlja i Pedagoški fakultet. Ono što je važno napomenuti da je saradnja Biblioteke i Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” dugogodišnja a prošle godine smo je i ozvaničili potpisivanjem Memoranduma o zajedničkoj saradnji. Teme rasta, razvoja i ishrane djece su veoma važne i treba o tome pričati i slušati smjernice koje nam daju stručna lica poput naših večerašnjih predavača dr Stojanke Škorić koja je spec.pedijatrije i subspec.ishrane i prof. dr Dalibora Stevića, dekana Pedagoškog fakulteta”, navela je Arsenovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...