VRTIĆ “ČIKA JOVA ZMAJ“: Na prvom mjestu nam je zdravlje djece

Datum:

Share post:

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini, prije deset dana ponovo je počeo sa radom, nakon pauze od mjesec i po dana, zbog odluke Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina povodom vanrednog stanja izazvanog virusom korona. Počeli su da rade sa 95 od 389 djece.

„Odlukom Štaba za vanredne situacija Grada Bijeljina, vrtić je počeo sa radom 11. maja. Prethodno smo, 7. maja, uradili anketiranje roditelja i od 389 roditelja, koje su vaspitači pozvali, dolazak djece je od prvog radnog dana najavilo 95 roditelja, odnosno oko 25%. Na osnovu ankete, Štab za vanredne situacije Grada Bijeljine je donio odluku da vrtić može početi sa radom. Bitno je pomenuti da je određen broj roditelja najavio dolazak djece od prvog juna, a ostali roditelji su nam rekli da djeca neće kretati u vrtić sve do početka nove školske godine, odnosno do septembra“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini direktor vrtića Slaviša Vujanović.

 
„Čika Jova Zmaj“ je, prema riječima Vujanovića, ispoštovao sve preporuke Instituta za javno zdravstvo RS, a koje su vezane za početak rada vrtića.

„Preporuke se odnose na održavanje visokog nivoa higijene u vrtiću, redovno provjetravanje prostorija, dezinfekciju radnih površina, igračaka, korišćenje maski od strane radnika koji rade u vrtiću. Takođe, tu je i postavljanje dezinfekcionih sredstava na ulaz u vrtić, zabrana ulaska trećih lica u objekat, sve kako je Institut za javno zdravstvo odlučio. Mi smo prethodno uradili dezinfekciju svih prostorija u kojima djeca borave. Bitno je napomenuti da smo počeli sa radom u četiri od pet objekata u kojima radimo. Jedino nismo počeli s radom u vrtiću u Novom naselju Janja, u objektu „Pačija škola“ zato što tamo realizujemo igraonički skraćeni program“, objasnio je Vujanović.

On ističe da im je na prvom mjestu da sačuvaju zdravlje djece, radnika vrtića, kao i sugrađana kroz sprovođenje mjera koje je predložio Institut za javno zdravstvo.

„Moramo naglasiti da je jedna od preporuka Instituta da najviše desetoro djece boravi u jednoj grupi. To je teško ispoštovati, jer se u ovom periodu povećava broj djece, odnosno roditelji su već od početka juna najavili povećanje broja dolazaka djece u vrtić. Takođe, teško je realizovati program na način na koji je to propisano programom Ministarstva prosvjete i kulture RS, ali, trudimo se da sve ispoštujemo i da na prvo mjesto stavimo zdravlje djece, radnika i roditelja“, rekao je Vujanović za Dešavanja u Bijeljini.

Nakon pauze od mjesec i po dana, djeci adaptaciju dodatno otežava nošenje maski na licima vaspitača, ali se vaspitači dodatno trude da djeci olakšaju boravak, naročito što, po Vujanovićevim riječima, vrtići u ovom momentu manje rade kao vaspitno-obrazovne ustanove, a više imaju klasični koncept čuvanja djece.

„Zmajevo gnijezdo – Čika Jovini vaspitači“
Za vrijeme trajanja pauze, zaposleni u vrtiću su pokušali da osvježe kako dvorišni prostor, tako i zidove vrtića sa novim crtežima i da što spremniji dočekaju početak rada, da bi i djeca vidjela pozitivnu promjenu u vrtiću.

„U želji da sačuvamo povezanost između vrtića i djece i roditelja i da djeci i roditeljima olakšamo boravak kod kuće, došli smo na ideju da pokrenemo fejsbuk stranicu „Zmajevo gnijezdo-Čika Jovini vaspitači“. Preko stranice smo pokušali da organizujemo različite aktivnosti i različite sadržaje koje roditelji mogu da realizuju sa djecom u svojim domovima. Prema povratnim informacijama vidimo da su roditelji prezadovoljni takvim načinom rada, a svi vaspitači su se na neki način uključili da podrže takvu vrstu aktivnosti i na neki način olakšali smo boravak djece kod kuće“, zaključio je Vujanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljinai Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...