„Vršnjačko nasilje sve brutalnije“ Ombudsman za djecu upozorava da je ključna uloga prevencija

Datum:

Share post:

Vršnjačko nasilje u Republici Srpskoj postaje sve brutalnije i to treba da bude alarm da se ozbiljno pristupi ovom problemu, rekla je Srni ombudsman za djecu Gordana Rajić.

Rajićeva je naglasila da je za sprečavanje ovog problema ključna uloga prevencije i rane intervencije.

– U slučajevima vršnjačkog nasilja posebno je važna saradnja između roditelja i škole, jer je jedino zajedničkim djelovanjem svih subjekata zaštite moguće obezbijediti adekvatnu zaštitu djece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja – poručila je Rajićeva.

Prema njenim riječima, važno je prepoznavanje svih oblika nasilja, a ne samo onih fizičke prirode.

Ona je istakla da je potrebno obraćati pažnju na promjene u ponašanju djeteta, koje su prvi pokazatelj da nešto nije u redu.

– Ovo je posebno važno jer djeca često ćute o nasilju, jer se plaše reakcije nasilnika, ali i da će reakcija subjekata zaštite izostati. Zato na nasilje moramo reagovati odmah, jer svaka propuštena prilika da ukažemo da je nasilje neprihvatljivo je zapravo potvrda da se može tolerisati – upozorila je Rajićeva.

Rajićeva je rekla da žrtva mora dobiti adekvatnu psihosocijalnu podršku, a počinilac nasilja biti adekvatno sankcionisan, kao da se mora voditi računa kada su i počinioci i žrtve djeca da ta “sankcija” ima prvenstveno vaspitni karakter s ciljem korigovanja ponašanja koje je dovelo do nasilnog ponašanja.

Ombudsman za djecu svake godine u školama Republike Srpske organizuje edukativne radionice na kojima se djeci nastoji ukazati na to koja ponašanja nisu prihvatljiva, odnosno u kakvim se sve oblicima može javiti nasilje.

Na ovim radionicama djeca mogu naučiti kako i na koji način odreagovati kada su oni ili neko koga poznaju žrtve nasilja, s posebnim akcentom na nasilje na internetu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...