Vrsne majstorije kalemara Nikole Nikolića iz Bijeljine

Datum:

Share post:

Nikola Nikolić (58) iz Bijeljine od svoje osamnaeste godine bavi se kalemljenjem voća. Za proteklih četrdesetak godina, kako kaže, okalemio je na hiljade sadnica, uglavnom autohtonih sorti voća iz cijele BiH, ali i iz država regiona. Kalemarstvo je učio od djeda, oca, strica.

-Na jednom stablu ,,okupio” sam najbolje autohtone sorte jabuke iz Kaknja, Zenice, Visokog, Rudog, Srebrenice, Bratunca, Ilijaša, Višegrada i da dalje ne nab-rajam. Osim jabuka, kalemim i kruške, trešnje, višnje, Kod mene na jednom stablu možeš ubrati i ,,sembegovaču”, i ,,kajzericu”, ,,vodenjaču”, ,,takišu”, ,,karamur”, ,,ilinjaču”, ,,mednicu”… Sve su to jesenje sorte, tako da će u isto vrijeme i plodovi biti za branje”.

U svom voćnjaku Nikola ima pedesetak okalemljenih autohtonih sorti jabuka i isto toliko krušaka, desetak sorti trešnje. Pokazuje jedinstven crni dud koji je star oko osamsto godina. Kaže da ga je Sveti Sava sadio u Pećkoj patrijaršiji, odakle ga je u Bijeljinu donio otac Petar.

Nikola od početka novembra orezuje voće u semberskim voćnjacima. Orezivanje će potrajati sve do početka vegetacije. Kad imaš sretnu ruku za kalemarstvo, kaže Nikola, u ovom poslu ni mrazevi nisu nikakva prepreka.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...