Domaćinstvo, predmet na kojem su djeca učila razne praktične vještine potrebne za svakodnevni život ponovo se na velika vrata vraća u škole u Bosni i Hercegovini kao vannastavna aktivnosti, odnosno, fakultativna nastava za učenike koji žele dobrovoljno da prisustvuju.

Fakultativne predmete „Domaćinstvo 1 i 2“ imaju priliku da pohađaju i učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine. Ivana Dudaš-Panić, profesor engleskog jezika i književnosti, dobrovoljni je profesor koji predaje „Domaćinstvo 2“.

Kako kaže, učenici na časove dolaze sa osmijehom, lijepo sarađuju i uvijek se vesele novom času. Sa mnogo entuzijazma dolaze na nastavu, prepuni novih ideja i kreativnosti.

„Na nastavi Domaćinstvo 2 učenici razvijaju i usavršavaju motoričke vještine i sposobnosti, jačamo koordinaciju pokreta, što znači finu i grubu motoriku, razvijaju samostalnost, toleranciju, kreativnost, uče se strpljenju što je jako bitno i jako lijepo se druže. U okviru Domaćinstva 2 imamo 27 učenica trenutno i sve su različitog uzrasta. Ako nešto ne dovršimo, oni to ponesu kući, dovrše, druže se sa bakama, mamama“, kaže profesor na predmetu Domaćinstvo 2.

Veliko je interesovanje kolega i roditelja, koji su uvijek spremni za svaku vrstu pomoći i saradnje. 

Do sada je održano pet časova, a učenice trenutno usavršavaju krojenje i šivenje, zatim slijedi pletenje, heklanje i ručni vez. Takođe, u planu je i posjeta raznim pozamanterijama, krojačkim radnjama…

„Djeca imaju jako puno ideja, tako da planiramo da prvo savladaju ove osnove, grubu i finu motoriku, pa ćemo onda neke veće poduhvate. Planiramo i razne izložbe prodajnog karaktera, kako bi u budućnosti mogli nabavljati materijale“, kaže profesor Ivana Dudaš-Panić.

Na fakultativnom predmetu Domaćinstvo 1, učenici prije svega uče bonton, postavljanje stola, pribora, a zatim i kuvanje.

Kako kažu, vrlo rado idu na časove, jer im je svima zajednička želja da nauče kuvati. Veliki broj njih već zna da priprema određena jela, ali imaju želju da budu kao mame i bake i da znaju pripremiti stara tradicionalna jela, poput sarme, pite i kolača.

Među velikim brojem djevojčica, fakultativnu nastavu „Domaćinstvo 1“ pohađaju i dva dječaka. Kako kažu, odlučili su se za Domaćinstvo i kuvanje, jer su muškarci najbolji kuvari.

„Volio bih da naučim da kuvam, jer moja baba pravi dobre specijalitete pa bih volio i ja da naučim da pravim palačinke, sarme. Na početku smo radili bonton a posle smo prešli na kuvanje, što najviše i volim da radim. Kad dođem na slave, rođendane, zadivi me ukus torte, sarme, pita pa bih htio i ja da naučim da pravim takve stvari. Inače kuvam često, preko raspusta sam braći pravio doručak“, rekao je jedan od njih.

Današnja djeca su većinom nespremna sebi napraviti sendvič, skuvati osnovne stvari za jelo, poput jaja, supe iz kesice, tjestenine, oguliti i izrezati voćku, zašiti bilo šta bez velike opasnosti od samopovređivanja. Njihovi prsti i mozak su naviknuti za brzi rad samo na telefonima i konzolama za igru.

S obzirom da živimo u vremenu pretjerane ekranizacije, djecu bismo trebali vratiti osnovnim vrijednostima i nečemu što će im biti korisno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име