VOJIN MITROVIĆ: Situacija na “Rači“ je zadovoljavajuća, u toku je rješavanje problema Graničnog prelaza Gradiška

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije, obišao je danas Granični prelaz Rača, s ciljem postizanja dogovora u vezi sa smanjenjem gužvi na granicama BiH, kao i u vezi sa ubrzanjem prolaska kamiona i prometa robe.

„Za razliku od Graničnog prelaza Gradiška, ovdje nemamo gužvu. U ovom trenutku i na ovom Graničnom prelazu, međunarodni transport roba, prije svega, i tranzit i bilateralni transport prema Republici Srbiji, na neki način se odvija nesmetano. Sada na Graničnom prelazu imamo četiri kamiona, što je za situaciju u kojoj se nalazimo za svaku pohvalu. Imali smo prije dva-tri mjeseca period kada su kolone bile kilometarske, a stanje je bilo normalno“, istakao je Mitrović.

 
Kako je rekao, na Graničnom prelazu Gradiška je alarmantno stanje, međutim, dva do tri sata nakon njegove jučerašnje posjete Graničnom prelazu i razgovora sa predstavnicima Hrvatske, situacija se popravila.

„Gospodin Radončić i ja smo razgovarali sa Ambasadorom Hrvatske u BiH i tražili da se definišu zeleni koridori, koje je praktično definisala Evropska komisija i koja je dala određene upute o olakšavanju međunarodnog transporta roba. Međutim, u ovom trenutku, Hrvatska dobrim dijelom i zbog vanrednog stanja i pitanja zemljotresa, to nije sprovela. Dogovorili smo formiranje jednog operativnog tima ispred BiH i Hrvatske koji će direktno rješavati problem na Graničnom prelazu Gradiška, Graničnom prelazu Šamac i Bijača“, rekao je Mitrović i dodao da se ide na varijantu otvaranja Graničnog prelaza Izačić koji bi bio četvrti otvoreni Granični prelaz za transport roba ka Hrvatskoj.

TESTNA REKLAMA

Kako Mitrović navodi, još jedan od problema je Granični prelaz Šamac, jer je Hrvatska propisala da tranzit roba iz BiH prema trećim zemljama ide samo prema Mađarskoj.

„U ovom trenutku smo tražili da se preko Šamca omogući međunarodni transport roba, kako prema Mađarskoj, tako i prema Sloveniji i Austriji. Mislim da će taj problem biti riješen u toku dana. Ukoliko se Šamac otvori za sva tri pravca i ako se otvori Granični prelaz Izačić za međunarodni transport roba, sigurno je da ćemo dobrim dijelom rasteretiti Gradišku i smanjiti dosadašnje gužve“, najavio je Mitrović i dodao da je saradnja sa Srbijom u ovom periodu veoma dobra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović potpisao ugovor o nabavci udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas se u Gradskoj upravi sastao sa predstavnicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, gdje...

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...