VOJIN MITROVIĆ: Izgradnja autoputeva NE SMIJE da bude predmet političkih diskusija

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je svaki kilometar autoputa u bilo kom dijelu BiH od ogromnog značaja za privredu i građane BiH, koji očekuju više investicija, nova radna mjesta i bolji kvalitet života, zbog čega to ne bi smjelo da bude predmet političkih diskusija, što se pokušava nametnuti pitanjem delegata u Domu naroda parlamenta BiH Mladena Bosića.

U odgovoru na delegatsko pitanje Bosića na osnovu kojih dokumenata resorni ministar u izjavi za federalne medije favorizuje Koridor „5c“ u odnosu na druge pravce, Mitrović je naveo da je ovo pitanje namjerno izvučeno iz šireg konteksta odgovora na jedno od pitanja iz intervjua kojeg je dao novinarima „Dnevnog avaza“.

„Tačno je da je u odgovoru na to pitanje završetak autoputa na Koridoru ‘5c’ pomenuto kao jedno od prioritetnih pitanja kojim će se Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara baviti u narednom periodu. Međutim, isto tako je tačno da su u odgovoru na to pitanje kao prioriteti pomenuti i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i projekti izgradnje graničnih prelaza Svilaj i Bratunac-Ljubovija, a što u svom delegatskom pitanju ne pominje ili namjerno izostavlja gospodin Bosić“, naveo je Mitrović u odgovoru.

On je dodao da je moguće da prilikom postavljanja ovog pitanja delegat Bosić nije imao u vidu ili je, takođe, namjerno propustio da pomene da je 26. februara prošle godine Milorad Dodik, u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sa resornim ministrima u vladama Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) postigao dogovor o konačnoj trasi auto-puta i brze ceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

„Za razliku od jednostrane Deklaracije o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koja je, upravo na inicijativu Bosića, usvojena u oktobru 2017. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dogovor koji je Dodik postigao sa resornim ministrima podrazumijeva izgradnju auto-puta i brze ceste u obliku prstena, koji bi od Beograda i Sremske Rače išao preko Bijeljine, Brčkog, Ločara, Tuzle, Žepča do Sarajeva i od Sarajeva preko Pala, Rogatice, konekcije za Goražde, Višegrada, Užica i Požege ponovo do Beograda“, naveo je Mitrović.

TESTNA REKLAMA

On je istakao da ovakav dogovor svakako ima u vidu ogroman interes građana istočnog dijela Republike Srpske i dijela FBiH, kojima je od životne važnosti izgradnja brze ceste Sarajevo-Višegrad i njeno spajanje sa autoputem do Užica, Požege i Beograda.

Mitrović je u odgovoru Bosiću napomenuo da su u maju prošle godine, prilikom zvanične posjete Predsjedništva BiH Turskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Turske Redžep Erdogan potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela tog puta koji prolazi kroz BiH.

Takođe, početkom oktobra prošle godine članovi Predsjedništva, predsjednik Srbije i predsjednik Turske ozvaničili su početak izgradnje mosta na Savi, centralnog objekta budućeg autoputa od Sremske Rače ka Bijeljini, čija je izgradnja počela u avgustu prošle godine.

„Izgradnja aut-puta na Koridoru ‘Pet ce’ obuhvata i četiri dionice ukupne dužine 46,58 kilometara koje prolaze teritorijom Republike Srpske, što gospodin Bosić ne pominje u svom delegatskom pitanju. Izgradnja ove četiri dionice, kao i drugih dionica autoputa na Koridoru ‘Pet ce’, te uvezivanje ovog koridora, odnosno Banjaluke i Doboja, sa Beogradom jeste prioritet Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara i to niko ko misli dobro svim građanima ove zemlje ne bi trebalo da dovodi u pitanje“, naglašava Mitrović.

On je podsjetio i da je, govoreći o prioritetima vlasti i Vlade Republike Srpske, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik 18. januara ove godine kao nulti prioritet istakao izgradnju autoputa od Doboja do mosta na Rači, odnosno Beograda.

„Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, svakako će podržati realizaciju ovog prioriteta jer je riječ o projektu koji je od koristi svim građanima Republike Srpske i BiH“, poručio je Mitrović u odgovoru na delegatsko pitanje Bosića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...