Vodno bogatstvo Republike Srpske: Tara, rijeka koja se voli

Datum:

Share post:

Rijeka Tara je istinsko prirodno bogatstvo i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Republici Srpskoj.

Rijeka Tara nastaje od dvije manje rijeke Opasanice i Veruše ispod planine Komovi u Crnoj Gori. Ukupna dužina Tare je 146,4 kilometra a posljednjih 30-ak kilometara ovog vodotoka predstavlja granicu između Crne Gore i Republike Srpske, odnosno BiH. Na kraju svog toka, kod mjesta Šćepan Polje rijeka Tara zajedno sa rijekom Pivom čini rijeku Drinu.

Kanjon rijeke Tare sa najvećom dubinom od oko 1.300 metra jedan je od najdubljih i najljepših u Evropi i cijelom svijetu. Jedinstvenost kanjona Tare odlikuje se strmim obalama i šumama koje se uzdižu iznad vode do visokih planinskih litica i vrhova. LJepotu prirode upotpunjuju pjenušavi slapovi i zeleno-plavo-tirkizna boja vode. Zbog svega toga, kanjon rijeke Tare privlači veliki broj ljubitelja prirode, turiste i avanturiste iz cijelog svijeta. Posebna vrijednost je kvalitet vode koja može da se pije skoro cijelim tokom rijeke Tare, zbog čega Tara ima status najvećeg prirodnog rezervoara pitke vode u Evropi. Zbog toga rijeku Taru često nazivaju i „Suza Evrope“ i nalazi se na listi zaštićenih prirodnih područja UNESKO-a. Rijeka Tara je bogata i ribom, posebno potočnom pastrmkom, mladicom i lipljenom, zbog čega privlači veliki broj ribolovaca.

Rijeka Tara je posebno privlačna za ljubitelje sportova na divljim vodama, naročito u donjem toku gdje Tara pravi najveće i najatraktivnije bukove. LJubitelji raftinga iz cijelog svijeta svake godine dolaze u Republiku Srpsku, u Foču, gdje sa fočanskim rafterima uživaju u čarima spuštanja rijekom Tarom, od lokaliteta Brštanovica do Šćepan Polja. Na ovoj dionici koja je dugačka oko 25 kilometara je 2009. godine održano i Svjetsko prvenstvo u raftingu.

TESTNA REKLAMA

U kanjonu Tare postoje i brojni izvori koji se ulivaju u Taru. Daleko najljepša je čuvena rijeka Šipčanica koja je kao i rijeka Tara, sama po sebi, prirodni biser Republike Srpske. Šipčanica izvire na desnoj obali rijeke Tare, na platou kanjona Tare kod Zlatnog bora, i potom teče prema Tari kroz mali oštri kanjon sa više vodopada i bazena, uljepšavajući ambijent netaknute prirode.

Jednostavno je – kanjon rijeke Tare mora da se posjeti, vidi i osjeti. Jer, ko god doživi Taru, zaljubi se u tu rijeku i prirodu koja je okružuje. Tara je rijeka koja se voli.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...