Vodno bogatstvo Republike Srpske: Paljanska Miljacka – izvor kao raj za oči i odmor za dušu

Datum:

Share post:

U podnožju planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.010 metara izvire rijeka Paljanska Miljacka, jedan od najljepših prirodnih bisera Republike Srpske.

Vodno bogatstvo Republike Srpske: Paljanska Miljacka – izvor kao raj za oči i odmor za dušu

Na ovom mjestu, gusta šuma i slapovi koji se spuštaju niz stijene obrasle zelenilom stvaraju očaravajući ambijent – raj za oči i odmor za dušu. Zbog toga je izvorište Paljanske Miljacke jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u ovom dijelu Republike Srpske.

Voda na izvoru Paljanske Miljacke je izuzetno čista, temperatura vode iznosi sedam stepeni i ljeti i zimi, što pruža savršene uslove za uzgoj plemenitih vrsta ribe. Zbog toga se u blizini izvora nalaze ribnjaci nadaleko poznati po kvalitetnoj pastrmci, kao i izvorište kvalitetne vode za piće.

Izvor Paljanske Miljacke jedan je od najčešćih prirodnih motiva Republike Srpske na umjetničkim slikama i fotografijama. Pored prirodne ljepote ovo područje obiluje i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem što takođe privlači posjetioce.

Paljanska Miljacka protiče kroz teritoriju opštine Pale dužinom od 12,9 kilometara i potom se kod mjesta Dovlići na teritoriji opštine Istočni Stari Grad, na nadmorskoj visini od 624 metra sastaje se sa Mokranjskom Miljackom, čineći rijeku Miljacku.

Rijeka Paljanska Miljacka veoma je značajan prirodni resurs opštine Pale zbog čega je uređenje ovog vodotoka od velike važnosti i za Javnu ustanovu „Vode Srpske“. U proteklom periodu relizovane su dvije mjere sanacije korita Paljanske Miljacke u cilju povećanja proticajnog profila i smanjenje rizika od bujičnih poplava.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sedam godina od smrti legendarnog Muhammeda Alija

Prošlo je sedam godina od smrti Muhammeda Alija, jednog od najharizmatičnijih boksera svijeta svih vremena i velikog borca...

BIJELJINA: FK “Podrinje“ iz Janje igra odlučujuću utakmicu za opstanak u Prvoj ligi Srpske

Prva liga Republike Srpske: Bitka za opstanak  Posljednjih 90 minuta prvoligaškog karavana za sezonu 2022/23 biće odigrano u subotu...

MINISTAR MINIĆ: Optužbe iz bijeljinske Gradske uprave su isključivo politikantske prirode

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić prokomentirisao je optužbe koje su na njegov i račun...

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora (foto)

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora U Ugljeviku je održan prvi sastanak...