“Vode“ uređuju kanalsku mrežu u Semberiji: Apel mještanima da ne bacaju smeće i drugi kabasti otpad (foto)

Datum:

Share post:

Uređenje kanalske mreže duge oko 400 km: Apel mještanima da ne bacaju smeće i drugi kabasti otpad

Košenje kanalske mreže na području Semberije, duge oko 400 kilometara, kojom gazduje gradsko preduzeće “Vode”, biće završeno do kraja novembra.

Nekada veoma zapuštena kanalska mreža u Semberiji počela se uređivati od 1999. godine, a za dva košenja oko 4,5 miliona kvadratnih metara kanalskog sistema godišnje se izdvaja oko 240.000 maraka. Ove godine izvršeno je i čišćenje potpuno zapuštenog kanala na području sela Velika Obarska. Da postoji ovaj stari kanal, izgrađen u vrijeme Austrougarske, mnogi nisu ni znali  jer je bio obrastao šibljem i drvećem. Za ove namjene obezbijeđena je 41.000 maraka. 

Direktor preuzeća “Vode” Milorad Jovanović kaže da će biti potrebno još najmanje dvije do tri godine da se kompletna kanalska mreža, odnosno hidro-meliracioni sistem na ovom području, dovede u funkciju.

 

 

– Imamo još petnaestak do dvadesetak kanala u južnom dijelu Semberije koji se moraju temeljno očistiti. One kanale koje smo završili stavićemo na tekuće održavanje i spriječiti njihovo dalje zarastanje u travu i šiblje – kaže Jovanović za portal InfoBijeljina. 

Kanalska mreža, crpne stanice i izgrađeni sistemi odvode višak vode koja služi za zaljevanje oranica.  
-To je veoma bitno naročito poslednjih godina kada smo svjedoci klimatskih promjena i sve sušnijih ljeta. Bez zaljevanja se ne može govoriti o ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji ni stabilnim i kvalitetnim prinosima – kaže Jovanović. 

Posao na uređenju ovih kanala je veoma težak a zahtijeva i značajna budžetska sredstva. Osim košenja podrazumijeva vađenje panjeva, čišćenje mulja, uklanjanje šiblja i rastinja i pošljunčavanje puteva kraj kanalske mreže. Sav ovaj posao ipak nema efekta ukoliko stanovnici naselja u kojima se nalazi kanalska mreža ne budu savjesniji.Česti primjeri su, upozoravaju nadležni da mještani bacaju najlone, vreće i drugi kabasti otpad u kanale. Ovo bi se moglo izbjeći ukoliko bi se inspekcije dodatno angažovale, a kaznena politika prema počiniocima bila pooštrena.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pedagoški fakultet uspostavio saradnju sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Danas je u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini potpisan Sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Udruženja...

GOVEDARICA: Vlast da riješi status zaposlenih radnika SDS koji zbog američkih sankcija ne mogu da prime plate (foto)

Šef Kluba poslanika SDS u NS RS Vukota Govedarica traži od aktuelne vlasti da riješi status zaposlenih radnika...

KARAN, MINISTAR MUP RS: Policijski službenici moći će da rade do 55. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ubrzo će pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih odredbi koje propisuju uslove za penzionisanje...

Đurđevdanske svečanosti u Loparama

Povodom obilježavanja Dana opštine Lopare i krsne slave opštine - Đurđevdana i ove godine će u Loparama biti...