VODE SRPSKE: Una i Sana u opadanju, blagi rast vodostaja rijeke Save

Datum:

Share post:

Saopštenje JU “Vode Srpske” prenosimo u cjelosti:

“U petak 19. maja, ujutro u 9:00 časova zabilježeno je opadanje vodostaja na većini glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save gdje se bilježi blagi rast vodostaja kao posljedica vodenog talasa koji pristiže iz Slovenije i Hrvatske i pritoka rijeke Save na našem području.

Vodostaj rijeke Une je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj Une od 462 cm što je i dalje vrijednost iznad kote redovne odbrane od poplava, ali sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Vodostaj rijeke Sane takođe je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj Sane od 367 cm što je vrijednost ispod kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Na rijeci Vrbas i dalje se bilježe povišeni vodostaji ali sa tendencijom stagnacije i opadanja u narednim danima, u vrijednostima zavisno od režima rada HE Bočac.

Situacija na ostalim glavnim vodotocima u Republici Srpskoj u slivovima Save i Trebišnjice je stabilna.

Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 706 cm čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 cm). Prema prognoznim modelima, u naredna dva dana očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save na mjernim mjestima u Republici Srpskoj.

Prema rješenjima Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV), i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni (sektori V i VI).”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...