VODE SRPSKE: Una i Sana u opadanju, blagi rast vodostaja rijeke Save

Datum:

Share post:

Saopštenje JU “Vode Srpske” prenosimo u cjelosti:

“U petak 19. maja, ujutro u 9:00 časova zabilježeno je opadanje vodostaja na većini glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save gdje se bilježi blagi rast vodostaja kao posljedica vodenog talasa koji pristiže iz Slovenije i Hrvatske i pritoka rijeke Save na našem području.

Vodostaj rijeke Une je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj Une od 462 cm što je i dalje vrijednost iznad kote redovne odbrane od poplava, ali sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Vodostaj rijeke Sane takođe je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj Sane od 367 cm što je vrijednost ispod kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Na rijeci Vrbas i dalje se bilježe povišeni vodostaji ali sa tendencijom stagnacije i opadanja u narednim danima, u vrijednostima zavisno od režima rada HE Bočac.

Situacija na ostalim glavnim vodotocima u Republici Srpskoj u slivovima Save i Trebišnjice je stabilna.

Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 706 cm čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 cm). Prema prognoznim modelima, u naredna dva dana očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save na mjernim mjestima u Republici Srpskoj.

Prema rješenjima Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV), i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni (sektori V i VI).”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...