VODE SRPSKE: Situacija stabilna, neprekidno pratimo situaciju

Datum:

Share post:

Drina se postepeno povlači, ali Sava još zabrinjava Semberce. Iz preduzeća Vode Srpske neprekidno prate situaciju. Na snazi je redovna odbrana od poplava od rijeka i Save i Drine, kaže direktor „Voda Srpske“.

„Konstantno je Sava u blagom porastu, a sa druge strane rijeka Drina je u stalnom opadanju nivoa samog vodotoka tako da u principu stanje možemo reći da je stabilno, tako da očekivani je blagi rast rijeke Save, on je sad na nivou redovne odbrane od poplava, mislim da nećemo dostići kotu vanredne odbrane od poplava“, kaže Miroslav Milovanović, direktor JU Vode Srpske.

Zahvaljujući zajedničkj koordinaciji svih subjekata zaštite i spašavanja, prošlo se sa najmanjim štetama i posljedicama, kažu u Civilnoj zaštiti. 

„Pratili smo situaciju i uzvodno od Drine i na svim hirdocentralama i akumulacijama. Što se tiče Save, Sava je unazad sedam dana u porastu, ali je to talas koji će na Savi da kažemo biti problematičan i pojačan oprez i pojačanu pažnju izazvati u naredna tri dana, a ono što Sava može da poplavi  jesu nebranjeni dijelovi, mahom da zaplavi“, kaže Milan Novitović, v.d. direktor RUCZ.

Zahvaljujući Savskom nasipu nećemo gledati najgori scenario. Savski nasip svom dužinom je stabilan, kompletan je u funkciji. Rekonstrukcija svih crpnih stanica u Semberiji je ono što je preostalo od radova.

TESTNA REKLAMA

„Savski nasip je jedan od najvažnijih ako ne i najvažniji objekat odbrane od poplava u Republici Srpskoj. Ukupna dužina od oko 200 km je u potpunosti u funkciji i kada je u pitanju poplavno područje Semberije. Prethodnih godina je jako puno uloženo novca u njegovu sanaciju i rekonstrukciju nakon poplava 2014“, kaže Milovanović.

Na svim rijekama i vodotocima trenutno je stabilno stanje u čitavoj Republici Srpskoj. Na Uni, Sani, Vrbasu, Bosni, Drini i kompletnom savskom slivu nema većih promjena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Umjesto 300 novih, ugašeno 70 parking – mjesta u užem centru grada

Bijeljina se, kao i većina gradova u regionu, već godinama suočava s nedostatkom parking – mjesta u užem...

Želimir Nešković na obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu (foto)

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je slomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana i...

ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka,...

MILIČEVIĆ O AKCIZAMA: Nema tako visokog poreza koji može zadovoljiti apetite korumpirane vlasti

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. ...