Voda je veliko bogatstvo Semberije

Datum:

Share post:

Saradnik za odnose sa javnošću u AD „Vodovod“ Stojadin Knežević, u razgovoru za portal Dešavanja u Bijeljini, rekao je da je cijena vode u Bijeljini nešto viša nego u drugim mjestima, ali da Bijeljina ima i izuzetno kvalitetan sistem vodosnabdijevanja.

„Naša cijena vode je nešto veća nego u drugim mjestima, ali realno je i to da mi imamo izuzetno kvalitetan sistem vodosnabdijevanja u Bijeljini u odnosu na neka druga mjesta gdje se zna desiti da po dva do tri dana pola ili cijelo mjesto nema vode. To je kod nas nezamislivo. Prema podacima i analizama, 96% prekida u vodosnabdijevanju su prekidi od dva do tri sata, a smatram da je to nešto što nije tragično i da se može podnijeti. Sve to je zahvaljujući kvalitetnom vodovodnom sistemu“, naveo je Knežević.

 
„Vodovod“ je uspio da završi izgradnju sjevernog vodovodnog prstena, tako da su zaokružili vodosnabdijevanje tog dijela Bijeljine.

„Imamo zadatak da u narednim godinama isto to uradimo na suprotnoj strani grada, na dijelu prema Glavičicama. Vodovodni sistem je stigao, ne samo do Janje, nego i do Modrana. Rade se neki projekti vezani za vodosnabdijevanje Glavičica, Čengića itd. Da bi se to uradilo neophodno je napraviti pumpno postrojenje koje je skupo. Ukoliko gledamo prethodna postrojenja koja smo pravili, jedno košta oko 2,5 miliona KM, a to su velika sredstva. To je razlog zbog čega ni „Vodovod“ ni grad iz nekih redovnih prihoda ne može to finansirati“, objasnio je Knežević i dodao da će se truditi da apliciraju za neki od projekta u budućnosti, da bi mogli da urade i to pumpno postrojenje.

TESTNA REKLAMA

Stojadin Knežević

„Ukoliko dobijemo neku finansijsku varijantu koja je isplativa, naravno da će to biti jedan od prvih narednih koraka koje ćemo raditi, a da je vezan za proširivanje vodovodnog sistema Bijeljine. To podrazumijeva snabdijevanje uvijek kvalitetnom i provjerenom vodom za piće i stanovnika i tog dijela Bijeljine“, naveo je Knežević.

Glavni zadatak „Vodovoda“ je uredno snabdijevanje kvalitetnom vodom, vodom na visokom nivou gledajući hemijski i mikrobiološki sastav.

 
„Mi imamo tri vrste kontrole vode. Prvu vrši naša interna laboratorija koja to radi svakodnevno. Uzorkovanje vode se vrši i na izvorištu vode Grmić, a i na vodovodno-distributivnoj mreži u gradu i okolnim mjestima. Pored naše laboratorije, takvu istu kontrolu, ali na sedmičnom nivou, vrši Zavod za zaštitu zdravlja u Zvorniku. Treću vrstu kontrole je ranije periodično radio Zavod za zaštitu zdravlja iz Beograda, ali to sada radi Zavod iz Banjaluke. Znači, mi vršimo svakodnevnu kontrolu, Zvornik sedmičnu, a Banjaluka godišnju. Naša voda je praktično u svakom trenutku kontrolisana“, objasnio je Knežević.

On je istakao da je voda u Bijeljini izuzetno zdrava i kvalitetna i da joj na izvorištu praktično i ne treba hlorisanje koje se vrši preventivno, po zakonskoj obavezi.

„S obzirom da je naš vodovodni sistem dug 640km, on predstavlja ogromnu vododistributivnu mrežu. Iz tog razloga zakonodavac nas je obavezao da se mora vršiti preventivno hlorisanje naše vode koja je na samom izvorištu izuzetnog kvaliteta, jer dolazi iz te šljunkovite, pjeskovite izdani. Naša voda spada u grupu tvrđih voda i zbog toga se kod kuvanja stvara kamenac veće količine“, naveo je Knežević.

Knežević je rekao da su vode BiH generalno veoma visokog kvaliteta i da je ona veliko bogatstvo Semberije.

„Naša voda ide ispod Drine, ispod korita i prolazi oko Janje praktično na našu stranu. Naš problem je što je u dijelu Janje, Kojčinovca, Patkovače ima puno poljoprivrednog zemljišta koje se tretira hemikalijama koje polako ulaze u tlo. Bojim se da će vremenom one ući i u podzemne vode i vjerovatno će doći do spajanja i kontakta sa našom vodom. Na tom dijelu je voda na većoj dubini, a onda izlazi iznad naselja, pored donjeg dijela Patkovače. Tu izlazi na površinu gdje je crpimo na oko 40 metara dubine, tako da je kod nas otprilike na dubini od 40 do 50 metara. Neki bunari su i na 30 metara dubine i odatle voda prolazi i ide dalje ispod grada“, zaključio je Knežević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...