VLAST ILI OPOZICIJA: Ko u Srpskoj ima BOLJU TEMU ZA IZBORE?

Datum:

Share post:

Vlast se uzda u urađeno, opozicija u ponuđeno: Ko u Srpskoj ima BOLJU TEMU ZA IZBORE

Stručnjaci za politički marketing tvrde da je dobra tema jedna od ključnih stvari za pobjedu na izborima. Do sada je vlast uglavnom „jahala“ na nacionalnim temama i pokojoj javnoj investiciji, opozicija na priči o kriminalu i korupciji, ali da li će tako biti i ovaj put!?

Sudeći prema otvorenim temama, vlast predvođena SNSD baziraće se na nekoliko stvari na septembarski sastanak Milorada Dodika s Vladimirom Putinom; počeće s infrastrukturnim radovima kao što je ski-centar na Manjači; na 100 KM pomoći mladima, penzionerima i borcima, kao i na povremeno srbovanje Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH i medijima, uz nešto prigušeniju priču o samostalnosti Srpske nego ranijih godina.

S druge strane, vidljivo je da se opozicione stranke baziraju na socijalno-ekonomske teme, na priču o povratku mladih, na prosječnu platu od 1.800 KM, na okrivljivanje vlasti jer nisu ukinute akcize na gorivo, ali i na staru dobru priču o borbi protiv kriminala i korupcije, ovaj put oličenu u „borbi protiv rasprodaje prirodnih resursa“ povodom dokapitalizacije Rudnika „Ljubija“ i prodaje državnih potraživanja u FG „Birač“ u stečaju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, da li će s obje strane biti samo to? Ko ima bolju temu za kampanju?

TESTNA REKLAMA

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini, Igor Žunić, kaže da je vidljivo da SNSD nastupa s porukama koje prate kontinuitet vlasti u prethodna četiri mandata i onoga što je učinjeno pozitivno u tom periodu.

– U mnogim životnim oblastima urađene su važne, reformske stvari koje su išle u korist građanima i koje će biti u fokusu kampanje. Takođe, započet je i veliki broj infrastrukturnih projekata i logično je da se ta vizija predstavi u kampanji. Slogan „Jer volimo Srpsku“ objedinjuje i taj ekonomski, društveni, ali i politički segment. Da se prikaže teška borba za nadležnosti Srpske, ali i podrška velikih državnika koji stoje uz nas će takođe biti važan segment kampanje. Možda je dug period iza nas, ali sigurno ćemo se osvrnuti i na vrijeme vlasti SDS i PDP – kaže Žunić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, slogan SDS „Živjećeš bolje“ može se posmatrati samo u kontekstu vlasti koju su obavljali.

– Jasno je da će opozicija biti izvan nacionalnih tema jer je to zabranjen prostor od njihovih mentora i fokus će biti na kriminalizovanju svega što postoji u Republici Srpskoj. Za sve će se okrivljivati aktuelna vlast. U 99 odsto slučajeva bez dokaza. Vidimo da se posljednjih meseci pokušava kriminalizovati svo okruženje, i bliže i dalje, važnih funkcionera SNSD i siguran sam da će se to nastaviti. Poruke koje će slati PDP će proizaći iz medijskog tima koji ima lično Draško Stanivuković i kako su na promociju svi morali da izađu u dresu sa njegovim imenom tako će i u kampanji slati poruke koje im on pripremi – tvrdi Žunić.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, tvrdi da se glavna tema ovih izbora u RS već nametnula, a to su promjene. Smatra da je narodu „muka od SNSD-ovog režima“.

– Svaka vlast koja dovede do toga da isplaćuje predizboru pomoć borcima, mladima i penzionerima od 50 evra, a istovremeno predsjednikova kćerka pokazuje torbicu od 5.000 evra, to je tačka kada ta vlast mora da ode. S njihove strane će biti pokušaja nekih velikih priča poput izgradnje „Kicbila“ i „Aspena“ na Manjači, ali to samo pokazuje da su se potpuno pogubili u svojim pričama. A, opozicija će dominantno imati temu borbe protiv korupcije. Javnost mora da zna da će poslije 2. oktobra imati na TV slike koje danas gledamo u Crnoj Gori. Brojni ministri, direktori, predsjednici, članovi pravosuđa, završiće u istragama, a oni koji su odgovorni za kriminal, boga mi, i u zatvoru – zaključuje Crnadak.

Šef Sektora za politiku i medije SDS, Stevan Salatić, kaže da će jedna od najvažnijih njihovih poruka za izbore biti da je „vrijeme za obnovu“.

– Sam naš slogan „Živjećeš bolje“ treba da pokaže da iza SDS stoji ozbiljan ekonomski i socijalni program i da je konačno vreme da se zasuku rukavi i da Republika Srpska krene naprijed. Putem ekonomskog razvoja i prosperiteta, putem dužnosti sa našim mladim ljudima koje ćemo ovdje zapošljavati, a ne slati da rade na nekim nekvalifikovanim pozicijama – kaže Salatić za Srpskainfo.

S druge strane, kaže da nezvanični početak kampanje pokazuje da će vlast, u nedostatku argumenata i politika, pokušati da uvuče stranke opozicije (prije svih SDS) u blato, baveći se tabloidizacijom javnosti, odnosno izmišljanjem afera najistaknutijih funkcionera opozicije.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Nećemo se obazirati na takav pristup, niti ćemo igrati njihovu igru. Ovih mjesec dana potrebno je da pokažemo građanima i biračima u čemu smo najbolji. SDS ima štošta da pokaže i pokazaće u narednih mjesec dana. S druge strane, vladajući SNSD imao je vremena da pokaže, a nisu pokazali ništa. Ni na polju ekonomske obnove RS, ni na polju zaštite interesa RS u zajedničkim organima BiH, gde je tzv. reprezentacija doživjela potpuni debakl. Mi poručujemo građanima da će živjeti bolje ako stanu uz SDS, uz naš ekonomski program, uz naše provjerene kadrove na listama i da samim tim uspjeh neće izostati – zaključuje Salatić.

NEŠIĆ: KRITIČKI PREMA VLASTI I OPOZICIJI

Nenad Nešić, predsjednik DNS i predvodnik tzv. trećeg puta u politici Srpske, očekuje da SNSD nastavi sa tezom da je ostatak opozicije izdajnički naklonjen političkom Sarajevu, da će prodavati interese RS i da rade za strane obavještajne službe, prije svih za britansku.

– To znači da će vlast dijeliti ljude na izdajnike i patriote. Sa strane opozicije imaćemo već 16 godina istu priču o kriminalu i korupciji, a pri tom neće vidjeti kriminal i korupciju u vlastitim redovima. Što se tiče nas, ponudićemo rješenja koja znače bolji život običnom građaninu, konkretne mjere, pokušaćemo da vodimo pozitivnu politiku, insistiraćemo na sabornosti srpskog naroda i srpskih političkih partija kada su u pitanju interesi institucija RS. Pogotovo djelovanje u Sarajevu, gdje treba da djelujemo jedinstveno po pitanju vitalnih interesa Srpske. Što se tiče RS, nudićemo poboljšanje životnog standarda, nećemo imati nikakvog opravdanja prema bilo kome ko je ogrezao u kriminalu i korupciji. Kritički ćemo gledati i opoziciju i vlast – kaže Nešić za Srpskainfo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VOJIN MITROVIĆ: IZBORI 2. OKTOBRA NISU OBIČNI NEGO REFERENDUM ZA ILI PROTIV RS

Nosilac poslaničke liste SNSD iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio je večeras u Gornjem Magnojeviću da izbori...

TRIBINA SNSD U MAGNOJEVIĆU: GRAĐANI ZNAJU VAŽNOST IZBORA ZA REPUBLIKU SRPSKU

Nosilac poslaničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio...

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...