VLADO ROGIĆ, CIK BiH: Protiv sam naredbe – „Nezakonito je novo brojanje glasova, a ni prvo nije završeno“!? (VIDEO)

Datum:

Share post:

Član CIK BiH se pobunio protiv naredbe „Ovo je nezakonito, novo brojanje glasova, a ni prvo nije završeno“ 

Centralna izborna komisija (CIK ) BiH donijela je narednu svom Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića, po službenoj dužnosti, na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Član CIK BiH se pobunio protiv naredbe "Ovo je nezakonito, novo brojanje glasova, a ni prvo nije završeno“ (VIDEO)
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik CIK Suad Arnautović je to obrazložio riječima da je CIK jutros održala kolegijum na kome je razmotrila veći broj primjedbi i prigovora na tok izbornog procesa u RS.

– Imala je na uvid određene materijalne dokaze, kao što su video snimci i dokumenti koji dokazuju da je taj proces do ove faze kontaminiran da ne omogućava utvrđivanje rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike RS. Trebamo imati u vidu definiciju iz Ustava BiH da je BiH demokratska država koja funkcioniše po zakonu i slobodnim demokratskim izborima – rekao je Arnautović.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Imajući to u vidu, CIK je donio narednu kojom se naređuje Glavnom centru za brojanje da radi pravilnog objedivanja rezultata otvori vreće i ponovo prebroji glasove sa svih 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS, uključujući i mjesta u Brčko distriktu sa opcijom glasanja u RS.

TESTNA REKLAMA

– Ponovno brojanje vršiće se u skladu sa dinamikom koju će utvrditi direktor Glavnog centra, u objektu Glavnog centra u Sarajevu, o čemu će se blagovremeno obavijestiti posmatrači političkih subjekata, nezavisnih kandidata i javnost. Prilikom utvrđivanja rezultata, Glavni centar je dužan da sačini evidenciju zaprimljenih, neiskorištenih, kao i analizu i posebnu evidenciju nevažećih i oštećenih glasačkih listića. Ponovno brojanje biće u skladu s Pravilnikom o provođenju izbora u BiH. Akreditovani posmatrači stranaka i ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednika RS mogu biti prisutni tokom brojanja – pročitao je naredbu Arnautović.

Međutim, protiv ovakve odluke pobunio se hrvatski član CIK,Vlado Rogić. On je poručio da ovakvu narednu ne može podržati jer ona nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

– Ona se poziva na član 2.9 Izbornog zakona, koji je dosta uopšten. Ne stoji da možemo na temelju člana 2.9 donijeti ovakvu narednu, s obzirom da je ponovno prebrojavanje rezultata izričito zakonom regulisano. Regulisano je članovima 5.30 stav 5 i 5.30 stav 6. Redoslijed bi bio da prvo riješimo sve prigovore i žalbe, pa nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate, tek tada idu zahtjevi za novo prebrojavanje. CIK tada može ponovno brojati glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama. Na osnovu čega smo se mi odlučili za ovu narednu? Na osnovu prigovora koje nismo obradili. Ni po jednoj žalbi još nismo donijeli rješenja, a donosimo narednu o ponovnom prebrojavanju – rekao je na sjednici Rogić.

Međutim, Arnautović i ostali članoci ostali su pri stavu da CIK ima pravo da zatraži ponovljeno brojanje glasova, iako rezultati još nisu utvrđeni, jer nisu u stanju da ih utvrde.

Podsjećamo, CIK je danas objavila najnovije rezultate za predsjednika RS prema kojima je prednost Milorada Dodika nad Jelenom Trivić 28.946 glasova. Na bazi 98,03 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Novo prebrojavanje glasova za predsjedika RS je prvi zahtjev opozicije u Srpskoj, koja je već organitzovala dva protestna skupa u Banjaluci.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dresovi Ujedinjene Srpske hit u Kataru (foto, video)

Svjetsko prvenstvo u Kataru ovih dana je u centru pažnje čitave planete. https://youtu.be/2_xPqgpGh6M I dok fudbalska reprezentacija Srbije, na žalost...

TRIVIĆEVA IZOSTALA Borenović i Stanivuković sa odbornicima i poslanicima: Usvajamo pobjedničku taktiku za naredne izbore (foto)

Rukovodstvo PDP-a sa vidnim izostankom Jelene Trivić danas se okupilo na ručku. Sve su objavili i na društvenim...

Pred prepunom salom Centra za kulturu „Semberija“ održana Manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

Večeras je u Centru za kulturu Semberija pred prepunom salom organizovana manifestacija inkluzivnog karakterwa pod nazivom "Zajedno možemo...

Gradonačelnik Bijeljine posjetio preduzeće ’’Patriot’’ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine posjetio je juče (petak, 02 decembar 2022.) preduzeće ’’Patriot’’ koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno-otadžbinskog...