VLADIKA JOANIKIJE: Nismo očekivali ovoliki odziv naroda, POBIJEDIĆEMO BEZ MAČA

Datum:

Share post:

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, zakon o slobodi veroispovesti doživela kao veliku nepravdu. “Mi ćemo se boriti do kraja, drugog puta nema i pobedićemo, ali ne ognjem i mačem nego istinom i pravdom”, rekao je vladika Joanikije za Radio Beograd.

Gostujući u emisiji “Sedmica” Radio Beograda, episkop Joanikije je trenutnu situaciju u Crnoj Gori ocenio kao pat poziciju.

Napominje da je Đukanovićeva prednost što ima vlast i što je na toj vlasti već 30 godina, ali, kaže episkop, “nema nikakvu ideju ni plan kako da pomogne narodu”.
 

“Ovo je neokomunistički progon SPC u Crnoj Gori, ali i ogromna pohlepa vlasti. Milo Đukanović, može biti, radi i po tuđim instrukcijama, ali najviše radi za svoj račun, račun svoje vlasti i svojih interesa. Sve što je moglo, već je uzeto, ostala je još crkva”, rekao je.

“Vlast se služi raznim metodama, nama je to sve jasno i imaju sve poluge u svojim rukama, a crkva – istinu i pravdu. I vidi se kome narod više veruje. Mi se čuvamo da se nikakva politika ne umeša u naš otpor”.

TESTNA REKLAMA

Vladika smatra da treba započeti dijalog, ali istinski. “Mi ništa drugo ne tražimo, osim da se našoj crkvi obezbede ista prava kao i ostalim verskim zajednicama”, kaže vladika.

“Kad bi Crna Gora bila pravna država, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, pravni put je temelj naše borbe”, kazao je episkop i najavio formiranje međunarodnog pravnog tima.

“Govore (vlasti u Crnoj Gori) da jurisdikcija crkve ne može da se proteže na drugu državu. To nije tačno. Države kroz istoriju nastaju i nestaju i crkva ne može da deluje prema državnim granicama”, rekao je vladika Joanikije.

On je objasnio da je SPC u Crnoj Gori Zakon doživela kao veliku nepravdu, da je nezakonita bila i procedura i izglasavanje u Skupštini Crne Gore, prenosi portal Sabornik. 

“Narod je osetio nepravdu, osetio je da su ugroženi koreni našeg bića. Osim što smo pozvali na molitvu, nikakvog organizovanog okupljanja nije bilo, ni mi nismo očekivali ovoliki odziv i okupljanje naroda oko crkvenih hramova”, rekao je episkop i zahvalio narodu što se okuplja u tolikom broju.

“Mi nikome ne smetamo, imaju međunarodno priznatu državu, mi državnost ne ugrožavamo. Mi nikoga ne pitamo ni kako se izjašnjava. Uostalom, Srbi i Crnogorci su braća. Gotovo da nema porodice u kojoj je jedan brat nije Srbin a drugi Crnogorac. Ali, vera je nešto dublje”, kazao je episkop i dodao “mi se molimo a molitva može da nas objedini. S druge strane, država stoji na građaninu. Ako građani u ovolikom broju izražavaju bunt, država to mora da uvaži.”

Vladika Joanikije predviđa da će ovakvo stanje u Crnoj Gori dugo da traje. “Ali mi ćemo na kraju pobediti. Mi ne želimo da bude pobednika i poraženih, nego da pobedi pravda i bratska sloga”, zaključio je episkop Joanikije.

Proglas protiv protesta ništa čudno

Proglas javnih ličnosti koji za okupljanje građana u Crnoj Gori optužuje zvanični Beograd, episkopa, rekao je, ne čudi. “Ništa čudno, kad god se pokaže da je vlast u Crnoj Gori napravila zloupotrebu ili diskriminaciju srpskog naroda, svaka reakcija se odmah definiše kao velikosrpska pretenzija. Ti ljudi koji tako istupaju ne rade ništa za džabe i dobro se namiruju i ne rade po svojoj savesti”.

Na pitanje o podršci zvaničnog Beograda SPC u Crnoj Gori, vladika Joanikije kaže da bi voleo da je međudržavnog dijaloga bilo.

“Ja bih voleo da je bilo dijaloga među državama, što je trebalo. Ja nisam video da je tog dijaloga bilo, konstruktivnog, usmerenog na to da se ovo bolno pitanje reši kako valja. Znate šta, mi ipak po onoj Njegoševoj da nada nema pravo ni u koga do u Boga i u svoje ruke. Mi činimo što možemo i volimo Srbiju i narod u Srbiji. To jedinstvo našeg naroda ne mogu granice da razdele. Narod je korenima vezan za svetinje. Dalje ne bih išao u analizu, jer je to sfera politike”, kazao je vladika Joanikije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: etrebinje.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...