Vladi VAŽNIJI KUSTURICA od Udruženja ''Dvanaest beba''

Datum:

Share post:

Prijedlogom rebalansa Budžeta Republike Srpske za ovu godinu smanjen je ionako mali iznos koji dobija Udruženje „Dvanaest beba“. Istovremeno ni marka nije uzeta od budžetskog novca kojim, u okviru „Andrićevog instituta“, raspolaže Emir Kusturica, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
 

U okviru Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo transfer JU “Andrićev institut” ostao je isti i iznosi 650 hiljada KM.

U okviru istog ministarstva, kako smo već objavili, prepolovljene su doznake za studente deficitarnih zanimanja sa 402 na 200 hiljada KM.

Već smo objavili da su sredstva humanitarnim organizacijama smanjena, ali je u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave smanjen i budžet Udruženju “Dvanaest beba” iz Prijedora. Ionako mali iznos od 20 hiljada KM, koliko su prvobitno trebali da dobiju, smanjen je na 15 hiljada KM.

U okviru Ministarstva prosvjete i kulture smanjeni su tekući grantovi kulture sa 800 na 640 hiljada, ili za oko 20 odsto. Za isti procenat smanjeni su i transferi ustanovama kulture i to sa  800 na 647 hiljada KM.

TESTNA REKLAMA

Umanjena su i sredstva za razvoj filma sa 100 na 50 hiljada.

I Narodna i univerzitetska biblioteka imaće manji transfer i umjesto 70 dobiće 56 hiljada.

U okviru Ministarstva porodice, omladine i sporta smanjen je i grant sportskim organizacijama lica sa invaliditetom, grantovi vrhunskim i perspektivnim sportistima…

Kusturica i ranije privilegovan

Vlada Republike Srpske nastavlja da bezrezervno pomaže projekat “Andrićgrad” i Emira Kusturicu, njegovog idejnog tvorca, iako privredno društvo koje upravlja ovim kompleksom godinama duguje Srpskoj više od 175.000 maraka poreza.

Prema dosadašnjim podacima, Vlada Srpske je od 2011. godine u taj projekat na razne načine upumpala oko 13 miliona maraka.

Paralelno uz pomoć “Andrićgradu”, Kusturici se kroz “Andrićev Institut” dijele stotine hiljada maraka iz budžeta.

Nakon što je Kusturica u 2019. godini dobio više novca nego sve ustanove kulture u RS zajedno, ove godine mu je obezbjeđeno 650.000 maraka.

Osim što je direktor „Andrićevog instituta“, Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu u kojem udio ima i Vlada Republike Srpske i opština Višegrad.

Kusturica je i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dolazi li Erdoan da podrži ili da „primiri“ Izetbegovića

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, dolazi u službenu posjetu regionu, a prema do sada dostupnim informacijama, turski lider...

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...