Vladajuća koalicija: Opozicija protestom ispred RT RS radi na destabilizaciji Srpske

Datum:

Share post:

Nakon što je Nebojša Vukanović, predsjednik pokreta Za pravu i red najavio da će u srijedu od 18 časova biti veliki narodni protest ispred RTRS-a, oglasili su se i iz vladajuće koalicie te istakli da opozicija na ovaj način radi na destabilizaciji Republike Srpske.

Tim povodom je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao Srni da oni kojima je najviše žao što opozicija u Republici Srpskoj više neće moći da pravi spektakl oko izbora govore ono što se ne graniče samo sa zdravim razumom nego i sa stvarima koje su duboko kriminalizovane i za koje bi se moralo odgovarati.

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) rekao je da najavom novih protesta u Banjaluci i radikalnih poteza u iskazivanju nezadovoljstva izbornim rezultatima i radom institucija opozicija želi destabilizaciju Republike Srpske, ali da im to neće poći za rukom.

Banjac je naveo da opozicija trenutno ima 25,a vladajuća koalicija 47 osvojenih poslaničkih mandata.

“Opozicija mora poštovati građane koji su na izborima donijeli takvu odluku, te izglasali i pobjedu Milorada Dodika. Sve što oni pokušavaju da predstave jeste velika farsa. Oni pri tome vrijeđaju građane Srpske koji su podržali i glasali za stranke vladajuće koalicije. Očigledno je da nisu dorasli svome zadatku i moja poruka njima je da prestanu da vrijeđaju, lažu i pozivaju na različite sukobe”, rekao je Banjac za Srnu.

Dodao je da razumije da je opozicija izgubila na izborima i da je nezadovoljna, ali ne i pozive na sukobe.

“Izjava predsjednika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića da će učiniti sve da bude uhapšen znači da mora da izvrši prekršaj ili neko krivično djelo. Zar to nije poziv na nemire i sukobe unutar srpskog korpusa u Srpskoj”, rekao je Banjac.

Banjac je poručio Jeleni Trivić, kandidatu PDP-a za predsjednika Republike Srpske, koja i dalje ne prihvata izborne rezultate, da je sama kriva što nije dobila veću podršku na izborima, jer između ostalog nije znala da se opredijeli da li je za ili protiv uvođenja sankcija Rusiji.

“Kada imate takvog kandidata za predsjednika Srpske koji to ne zna, šta će onda građani misliti o njemu”, rekao je Banjac.

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, izjavio je da je jedini mogući odgovor institucija Republike Srpske na najavljene proteste u Banjaluci i eventualne radikalne poteze opozicije, koja i dalje ne prihvata izbornu volju naroda, mora biti zakonit, legalan i legitiman, a to je da se održi bezbjednost i spriječe svi pokušaji nasilnog rušenja vlasti.

Jedini zakonit način dolaska na vlast su, kaže Župljanin, izbori, što neki ne žele da prihvate već pokušavaju preuzeti vlast na druge načine, a sve nakon toga što su njihova očekivanja iznevjerena.

Pošto raniji planovi nisu uspjeli, kaže Župljanin, sada se najavljuju nove mjere koje Srpsku mogu uvesti u potpuno novu situaciju.

“U toj situaciji prijeti ozbiljna opasnost da dođe do ozbiljnih unutrašnjih problema pa čak i do sukoba među određenih grupama”, upozorio je Župljanin.

Župljanin je podsjetio na negativna iskustva u okruženju gdje su prvi takvi pokušaji nasilnog svrgavanja vlasti bili napadi na medijske kuće.

“Dakle, protesti najavljeni ispred RTRS-a moraju biti detaljno analizirani u smislu odgovornosti za bezbjednost građana i zaposlenih. RTRS kao institucija mora biti predmet povećane pažnje u smislu bezbjednosnih mjera u slučaju da se eventualno desi neki nasilnički potez mimo mirnog izražavanja nezadovoljstva”, istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljna prijetnja i opomena, ali jedina moguća odbrana je da institucije i građani postupaju u skladu sa propisima i zakonom.

Oglasili se i DNS i SPS

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a rekao je, povodom najavljenih novih protesta opozicije u Banjaluci, da je to legitimno demokratsko pravo izražavanja nezadovoljstva, ali da radikalizacija protesta predstavlja ugrožavanje prava drugih i da se moraju poštovati institucije Republike Srpske.

Nešić je za rekao i da dalja radikalizacija političke situacije donosi političke poene dijelovima opozicije, ali i da ugrožava Republiku Srpsku. “U trenutku kada političko Sarajevo želi da nam uzme sve, dužnost svakog političkog aktera je da svojim postupcima jača Republiku Srpsku i njene institucije”, naveo je Nešić za Srnu.

On smatra i da su SDS i PDP obraćanjem Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH tražeći ponovno brojanje glasova imali povjerenje u ovu instituciju, iako su bili svjesni da odlukom CIK-a ne mogu svi biti zadovoljni.

Goran Selak, predsjednik SPS-a rekao je da su najavljeni novi protesti opozicije pokušaj pritiska na Centralnu izbornu komisiju (CIK) i pravosudne institucije u BiH, te da liče na nasilan pokušaj preuzimanja vlasti u Republici Srpskoj, u čemu stranka koju vodi neće učestvovati.

Istakao je da je svakom građaninu Ustavom zagarantovano pravo da slobodno protetstuje, ali da je CIK objavio preliminarne rezultate zbog čega treba poštovati izbornu volju građana Srpske i BiH, iako su određene partije pomenutoj komisiji uložile žalbu na rezultate.

“Građani su se na izborima jasno opredijelili za određene politike. Mi u SPS-u smo podržali izborne rezultate i čestitali pobjednicima”, rekao je Selak.

“Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, je više puta naglašavao da odluku CIK-a svi moraju poštovati. Poslije 20 dana dobili smo tu odluku i zato što se nekome ne sviđa oni je sada ne poštuju”, rekao je Nešić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...

VUKANOVIĆ: Dodik je podržao smjenu Nikole Poplašena

Vukanović podsjetio Dodika kako je govorio kada je smjenjivan Poplašen „Ako ste tada provodili oduke visokog predstavnika, zašto...

DODIK: Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana – Srbi se povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku...

Aleksandar Trninić umjesto Vasića novi šef Kluba Ujedinjene Srpske u NS RS (foto)

Kostadin Vasić od danas nije više šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS, saznaje portal Dešavanja u...