VLADA SRPSKE PRISTALA da se dio nadležnosti za gas prenese na nivo BiH

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske pristala je da se dio nadležnosti za gas prenese na nivo BiH, i to u Prednacrtu zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa u BiH. Tako bi se, pojašnjavaju u Ministarstvu energetike Republike Srpske, praktično stvorili uslovi trećeg paketa Energetske zajednice za reforme i dalju saradnju BiH sa regionom u energetskom sektoru.
 

Ipak, činjenica je da se još čeka saglasnost FBiH, koja se do sada protivila takvom zakonskom rješenju.

Ministar energetike Republike Srpske, Petar Đokić kaže da prenos nadležnosti na BH nivo, u ovom slučaju, ne može štetiti Republici Srpskoj. Prednacrtom je predviđeno da Državna regulatorna komisija za energetiku BiH donosi metodologiju za utvrđivanje tarifa koje se primjenjuju za transport gasa, dok entiteti donose tarife i utvrđuju tarifne stavove. 

"U jednom dijelu, realno, mi dajemo dodatna ovlašćenja Državnoj regulatornoj komisiji, takozvanoj DERK, koja bi imala jednu dodatnu ulogu koju do sada nije imala, ali sve ostale nadležnosti u pogledu definisanja oblasti energetike ostaju u nadležnosti entiteta, kako je to izvorno Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH i utvrđeno", 
kaže Đokić.

Usvajanje takvog zakona na BH-nivou jeste i osnovna obaveza koju je Energetska zajednica zadala BiH, ali i izricala sankcije zbog neispunjavanja Ugovora sa Energetskom zajednicom. Iako je usklađivanje zakona i unutrašnje opredjeljenje BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu, Mirko Šarović danas poručuje da je jasno da BiH kasni sa ispunjavanjem uslova, zbog čega se više puta borila protiv sankcija Energetske zajednice, koje su uslovno suspendovane. 

TESTNA REKLAMA

A mogla bi još da čeka, i to zbog federalnih vlasti. 

"Na potezu je Federacija BiH, možda sam vas malo iznenadio. Znači, Republika Srpska je dala svoju saglasnost sa tim prijedlogom zakona, Federacija još ne. Ja sam prije nekoliko dana imao sastanak sa predsjednikom Vlade Novalićem i sa ministrom Džindićem na kojem sam tražio. Rekao sam – evo vidite, Republika Srpska je dala saglasnost na taj zakon, vi ste sada na potezu i vidjećemo kakav će njihov odgovor da bude", rekao je Šarović.

BiH je članica Energetske zajednice od 2006. godine, otkada se i  obavezala da će domaće  zakonodavstvo uskladiti sa zakonodavstvom Energetske zajednice. Takav potez omogućio bi BiH i pristup različitim fondovima, poput platforme za zapadni Balkan, ali i svim fondovima Evropske unije kroz pretpristupne fondove. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...