Vlada Srpske obustavlja dokapitalizaciju “Ljubije”

Datum:

Share post:

Ovo je danas umjesto Vlade otkrio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je kazao kako je juče održana sjednica Vlade RS na kojoj je dogovoreno kako će IRB upravnom odboru “Ljubije” uputiti zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine akcionara tog društva.

Kako CAPITAL nezvanično saznaje, iako su glasali, akcionari nemaju previše povjerenja u nove investitore i sumnjaju u njihove namjere. Takođe odustajanje od ovog posla bio je i jedan od zahtjeva opozicije koja je za sutra najavila proteste u Prijedoru.

Prijedlog Vlade jeste da se stave van snage dvije odluke – Odluka o povećanju osnovnog kapitala i Odluka o trećoj emisiji redovnih akcija donesenih na Skupštini akcionara održanoj 10. avgusta 2022.godine

“Želim da naglasim da je razlog za donošenje ovakvih odluka i zašto je Vlada Republike Srpske predložila da se stave van snage pomenute dvije odluke to što u kratkom vremenskom periodu ne mogu biti izuzete sve one parcele i sva ona imovina koja je od interesa za lokalnu zajednicu iz vlasništva preduzeća. Tu prvenstveno mislim na vremenski period do okončanja procedure upisa treće emisije akcija”, kazao je Javor.

TESTNA REKLAMA

On je ocijenio sramnim protest opozicije koji je najavljen za sutra, tvrdeći kako su organizatori ranije zaključili najštetnije ugovore po Republiku Srpsku i po RŽR Ljubija.

“Ovo preduzeće nosi naziv RŽR Ljubija, a u ugovoru iz 2004. godine je navedeno da se to preduzeće ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću , a to je eksploatacija željezne rude. Sramotno i žalosno. Ovo nije nečiji hir, hir bilo kog pojedinca, ovo su želje i stavovi naših sugrađana da se nastavi sa rudarstvom u Ljubiji da ljudi dobiju svoj posao, da se oživi taj kraj i to pogotovo žele mještani”, poručio je Javor.

Podsjećamo, akcionari Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija donijeli su odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka i prodaji većinskog državnog udjela Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp..

Predsjednik i izvršni direktor kompanije Isak Siegal u ekskluzivnom intervjuu za CAPITAL kazao je kako će pored dokapitalizacije uložiti dodatnih 50 miliona maraka za izgradnju fabrike za preradu željezne rude, povećati eksploataciju i prihode “Ljubije”.

Takođe, priznao je i kako se nekoliko puta sastajao sa čelnim ljudima Vlade Republike Srpske od kojih su dobili podršku.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...