Vlada produžila Serdarovu koncesiju za TE “Ugljevik 3“ na 44 godine

Datum:

Share post:

Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, koja je u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ ruskog milijardera Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju ove termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo da bude puštena u rad.

U Odluci o utvrđivanju minimuma uslova za produženje roka na koji je dodijeljena koncesija za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik 3“, a koju je Vlada RS usvojila na sjednici održanoj krajem januara, navedeno je da će se rok produžiti putem pregovaračkog postupka, a na osnovu zahtjeva „Comsar Energy RS“.


„Rok na koji je koncesija dodijeljena se produžava na 44 godine, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji. Minimalna visina koncesione naknade za ustupljeno pravo za produženi period trajanja koncesije iznosi 3,07 miliona KM“, navodi se u odluci.

CAPITAL je ranije objavio da je Serdarov uputio zahtjev Vladi za produženje koncesije za ovu termoelektranu, navodeći da će u suprotnom odustati od investicije. Serdarov je tada tražio da se koncesija sa 30 produži na 45 godina.

TESTNA REKLAMA

Iako je termoelektrana još prije nekoliko godina trebalo da bude izgrađena, direktor „Comsar Energy RS“ Siniša Majstorović tvrdi da ne planiraju odustati od projekata u RS. Do sada su na ovom projeku urađeni samo određeni pripremni radovi.

„Zakon o koncesijama predviđa mogućnost da se koncesija odobri na 50 godina i mi smo se obratili sa zahtjevom za produženje kako bi projekat imao ekonomsku opravdanost. Mi moramo uplatiti milionsku koncesionu naknadu u budžet RS, a to sigurno ne bi radili da nemamo namjeru da završimo ovaj projekat“, kaže Majstorović.

Dodaje da je nezahvalno govoriti kada će početi konkretni radovi imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom korona virusa.

Potvrdio je i da se pregovara o starteškom partnerstvu sa jednom kompanijom, ne želeći da otkriva o kojoj je kompaniji riječ. Ipak, naveo je da nije u pitanju „Elektroprivreda RS“, već partneri iz inostranstva.

„Pregovaramo o strateškom partnerstvu, pregovori su u poodmakloj fazi i mislim da bi investicije i „Ugljevik 3“ i HE „Mrsovo“ već bile nastavljene da se nije desila pandemija korona virusa“, istakao je Majstović.

Vlada je i prošle godine dozvolila „Comsaru“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice..

Podsjećamo, ranije smo objavili i da „Elektroprivreda RS“ planira od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenut rudnik uglja, a sve to papreno platiti. Prema procjeni koju je sam Serdarov naručio te koncesije koštaju više od 180 miliona KM. U ERS su tada  i potvrdili da razmatraju mogućnost dobijanja koncesija iz oblasti energetike koje nisu realizovane, a da se jedna od tih koncesija odnosi i na vlasništvo firme „Comsar Energy“. Isto je potrvdio i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić koji je istakao da postoji inicijativa za otkup koncesija u vlasništvu Rašida Serdarova koju „Elektroprivreda RS“ razmatra.

Prema ranijim zvaničnim najavama predstavnika „Comsar Energy“ izgradnja TE „Ugljevik 3“ trebalo je da počne prije pet godina i da bude završena do kraja 2016. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...

NEŠIĆ, DNS: Saberi se, Brane, jer zna Srpska!

Saopštenje predsjednika DNS RS Nenada Nešića prenosimo u cjelosti: "Tvita Borenović da sam 'treći ljiljan'. Nisko i primitivno! I to...

BORENOVIĆ NEŠIĆU: “Javio se i treći ljiljan“

Predsjednik PDP RS, Branislav Borenović, oglasio se na društvenoj mreži Twitter odgovarajući predsjedniku DNS, Nenadu Nešiću na prozivku...

Milion KM podsticaja za mala i srednja preduzeća

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je danas javni poziv za dodjelu oko milion KM podsticaja za...