Vještačka inteligencija može da prikrije nečiji naglasak

Datum:

Share post:

Jedna kompanija iz Kalifornije koristi vještačku inteligenciju (AI) da prikrije naglaske zaposlenih u pozivnom centru da bi smanjila diskriminaciju, ali neki kažu da se time gubi raznolikost, prenio je danas „Glas Amerike“ (VoA).

U globalnoj ekonomiji, na poziv u centar za usluge, korisnicima će vjerovatno odgovoriti neko iz dalekog dijela svijeta. Radnici telefonskog centra mogu mjesecima da treniraju da bi efikasno komunicirali sa korisnicima čiji se maternji jezik i kultura razlikuju od njihovih. Ali uprkos takvom treningu, naglasci često smetaju, kaže suosnivač kompanije „Sanas AI“ Šarat Narajana.

„Postoji najmanje nekoliko slučajeva svakog dana njihovog života da prolaze kroz neki nivo diskriminacije, a ponekad i pravog zlostavljanja“, rekao je on.

Narajana je jedan od osnivača kompanije „Sanas AI“, čija tehnologija može da prilagodi način na koji govornik zvuči, sa ciljem da se akcenat učini prihvatljivim. Razlika može da bude suptilna, ali Narajana ističe da to pomaže radnicima u kol centrima da izbjegnu zlostavljanje.

„Ne pokušavamo da sakrijemo činjenicu da je ta osoba iz Indije, ili da je ova osoba sa Filipina. Ali ta osoba bi zvučala jasno, tako samouvjereno i tako svježe da bi druga osoba željela da razgovara“, rekao je on..

Diskriminacija i zloupotreba su među faktorima koji dovode do brzog mijenjanja osoblja među radnicima telefonskih centara. Narajana je radio u takvom centru i, iako ne opravdava ponašanje onih koji pozivaju centar, kaže da razumije o čemu se radi.

„Kada čuju naglasak, prva stvar koju vidim je nedostatak povjerenja u tu osobu“, dodao je on.

Sociolog Aneš Aneš kaže da alati poput Sanasa mogu da pomognu da se smanji teret onih koji rade u telefonskim centrima.

Međutim, Aneš brine da to takođe ukazuje na ono što on smatra da su dehumanizujući trendovi u tehnologiji, a to je brisanje raznolikosti.

„Većina naše komunikacije je posredovana nekom tehnologijom. Ali kada tehnologija počne da mijenja naš naglasak, to te pretvara u sopstvenog avatara. Suština je onda da se ne razvija razumijevanje između ljudskih bića, već se radi o poslovnoj transakciji u smislu da poslovi moraju funkcionalno da se obave“, objašnjava Aneš.

Narajana kaže da od radnika sa instaliranim opcionim sistemom Sanas, 97 odsto njih bira da ga koristi svaki dan.

Kako izgleda, bar za sada, vještačka inteligencija i dalje pomaže ljudima da se povežu, dodaje „VoA“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...