Vjera u Boga spaja, a ne razdvaja: Pesah, Uskrs, Vaskrs, Ramazan i Bajram u istom mjesecu

Datum:

Share post:

U iščekivanju Vaskrsa i Bajrama, dočekali smo Uskrs i  Pesah, veliki jevrejski praznik. Nažalost, u Bijeljini više ne živi nijedan Jevrej.

Naime, Bijeljina prednjači u Republici Srpskoj i BiH kao grad u kojem se poštuje sloboda svih vjeroispovijesti, kao i sva druga ljudska prava.  

U Bijeljini žive pravoslavci, muslimani i katolici. Ramazan, Vaskršnji post i korizma traju istovremeno, a vjernici tri velike religije u Bosni i Hercegovini znaju da post nije samo uzdržavanje od tjelesnog.

Bogatstvo je u različitosti, smatraju predstavnici svih vjera.

Ljepota različitosti

Katolička crkva ima dva oblika: post i nemrs, dane kada se uzima jedan obrok samo, ili dane kada se odriče mesa. Katolički vjernici nedavno su završili post i juče proslavili najradosniji praznik, Uskrs.

Vaskršnji post u pravoslavlju, jedan je od četiri velika posta. Zove se i Sveta Četrdesetnica, traje do Lazarove subote. U ovom razdoblju od sedam nedjelja ne jede se mrsna hrana, često se posti na vodi, a ne obavlja se ni sveta tajna vjenčanja.

Muslimani poste Ramazan trideset dana, iščekujući Bajram. Tokom Svetog mjeseca, sjećaju se početka objave Kur’ana. Posti se do zalaska sunca, do iftara. Ramazanski post nije samo uzdržavanje od jela i pića nego pokušaj oplemenjivanja duše.

Pesah je završio 5.aprila, Uskrs je obilježen juče, 09. aprila, a Vaskrs se ove godine obilježava u nedjelju 16. Aprila, dok ramazanski Bajram iščekujemo 21. aprila.

Vjera u Boga spaja, a ne razdvaja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...

Dnevni horoskop za 29. mart

OVAN Posao: Previše stvari ste ostavili da završite baš poslednjeg dana u nedelji. Ubuduće bolje planirajte svoje vreme. Ljubav: Ako želite da...

PET MAGAZIN: Zbog čega mačke (ne) vole češkanje

Mnoge mačke uživaju u osećaju da ih ljudi vole, maze i paze, što je činjenica koja prija ljubiteljima...