Mnogi proizvođači automobila navode da motor sa unutrašnjim sagorijevanjem više ne treba da se zagrijava do radne temperature.

Svaki motor treba da se zagrije, kažu, da bi se smanjilo habanje. Hladno motorno ulje je obično mnogo gušće i viskoznije od motornog ulja koje je na radnoj temperaturi.

Tokom hladnog starta potrebno je više vremena za pumpanje ulja do ležajeva i mjesta za podmazivanje motora i turbopunjača.

Ako naglo ubrzate odmah nakon pokretanja motora, rizikujete nedovoljno podmazivanje važnih dijelova, a zatim i veće habanje i, u najgorem slučaju, čak i oštećenje motora, prenosi B92.

Ovo važi i za hladan start ljeti, a naročito na zimskim temperaturama.

Šta savjetuje Auto Bild? Prvo upalite motor, a zatim vežite sigurnosni pojas. Svako ko se pridržava ovog malog pravila čini mnogo dobrog za motor.

Međutim, čak i ako je ulje dospjelo do svih važnih tačaka za podmazivanje u motoru ili u turbopunjaču, motor ne treba odmah uvoditi u visoke obrtaje.

Motor sa unutrašnjim sagorijevanjem sastoji se od više od 1.000 dijelova koji su napravljeni od različitih materijala. To znači da se komponente šire različitim brzinama kako se zagrijavaju.

Na primjer, klipovi se veoma brzo zagrijavaju sagorijevanjem koje se odvija u cilindru, zbog čega se brže šire.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име