“VIŠNJIĆEVI DANI“ U BIJELJINI: Početak novembra u slavu srpskog Homera

Datum:

Share post:

Ovogodišnja, dvadeset šesta, kulturna manifestacija „Višnjićevi dani“, koja je posvećena velikom pjesniku i guslaru iz vremena srpskog nacionalnog buđenja Filipu Višnjiću, biće održana od 1. do 8. novembra, najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon sastanka Organizacionog odbora manifestacije.

– Danas smo usvojili program „Višnjićevih dana“ i siguran sam da će svi nosioci organizacije, među kojima su SPKD „Prosvjeta“, SKUD „Semberija“ i Centar za kulturu, veoma kvalitetno izvršiti svoja zaduženja. To Filip Višnjić zaslužuje, a o njegovom značaju za našu sredinu najbolje pokazuje i činjenica da se njegov lik nalazi na grbu Grada – podsjetio je gradonačelnik Mićić.

On je naveo da opština Ugljevik i Grad Bijeljina rade na realizaciji ideje o postavljanju spomenika i izgradnji replike kuće Filipa Višnjića u njegovoj rodnoj Trnovi.

– Opština Ugljevik je već obezbijedila zemljište, a Grad Bijeljina bi pomogao u izradi plana i izgradnji replike kuće u kojoj je Višnjić rođen. Neki od građana izrazili su želju da finansiraju postavljanje spomenika pjesniku i guslaru koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji i kulturi našeg naroda – istakao je gradonačelnik Mićić i dodao da će u ovom projektu biti angažovani stručnjaci iz istorije, arhitekture i drugih oblasti.

TESTNA REKLAMA

Potpredsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bijeljine Slaviša Mikić je naglasio da su 1. i 2. novembar dani rezervisani za pretprogram manifestacije.

– Prvog novembra biće organizovana takmičenja đaka osnovnih, srednjih škola i studenata u recitovanju i besjedništvu, dok su za 2. novembar zakazani 10. Susreti mladih pjesnika „Filipovim stazama“, a ovaj dio program biće održan u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“. U ponedjeljak, 4. novembra, zvanično počinje program manifestacije, polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću na platou Biblioteke i podizanjem zastave „Višnjićevih dana“, u 15.00 časova – najavio je Mićić.

Nakon podizanja zastave, u Gradskoj biblioteci slijedi predstavljanje zbirke pjesama ,,Morački bastion'' autora Branka Bate Krkovića, a za 18.00 časova u Muzeju Semberije zakazano je otvaranje izložbe „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ autorke Milice Orlović Čobanov, dok će u 19.00 časova biti održana svečana akademija u Centru za kulturu, koju organizuju SPKD „Prosvjeta“ i Hor „Srbadija“.

U utorak, 5. novembra, u Trnovi će biti održan istorijsko-poetski čas na mjestu gdje je postavljena spomen-ploča Filipu Višnjiću. U 10.00 časova planirana je posjeta Manastiru Tavna, a u Biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini dvije promocije knjiga, autora Anđelka Anušića i Ljiljane Lukić. Promocija Anušićeve knjige „S Homerom u oluji“ zakazana je u 18.00 časova, a promocija knjiga „Put u nedogled“ i „Biseri na dnu mora“ Ljiljane Lukić u 19.00 časova.

Za šesti dan novembra planirano je polaganje vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću u Međašima, a učenici područne osnovne škole iz ovog mjesta i Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Broca održaće poetski čas. U 13.00 časova Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske održaće u Biblioteci kulturno-umjetnički program, a u 17.00 časova biće otvorena izložba „Slike iz života pod okupacijom. Život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu“ u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“, koju organizuju Istorijski arhiv i Narodni muzej iz Vranja. Istog dana, u Galeriji će u 19.00 časova publici biti predstavljen zbornik „Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku: društveno-ekonomski i politički aspekt''.

Ansambl iz Beograda „Vis Antika“ (VisAntiqua) održaće u četvrtak, 7. novembra, koncert u sali Eparhijskog doma u Bijeljini, dok će 8. novembra u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini biti služena praznična liturgija u pomen Filipu Višnjiću.

Završnog dana manifestacije, u 18.00 časova u Biblioteci će biti održano „Veče sa 'Srpskom vilom'“, u 19.15 časova spuštanje zastave „Višnjićevih dana“, a u 19.30 Guslarsko-epsko veče u Centru za kulturu Semberija.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...