Podržavam rad Vlade Republike Srpske i u naredne dvije godine, izjavio je aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik nakon nedavnih sjednica Predsjedništva i Izvršnog komiteta te stranke u Banjaluci.

Iako je proteklih mjeseci bilo brojnih spekulacija i analiza o tome ko će i da li će zamijeniti Radovana Viškovića u fotelji premijera Srpske, budući da mu je još za vrijeme imenovanja njegove vlade, krajem 2022. godine, Dodik “oročio” mandat na dvije godine, lider SNSD “prelomio” je da Viškovićostane na čelu Vlade Republike Srpske do kraja mandata.

To oročenje je produženo na sljedeće dvije godine zato što je Vlada omogućila da se pozitivni efekti vide i osjete. Pozitivni efekti se vide kroz činjenicu i kroz zaduživanje i kroz investicije koje smo obezbjedili, kroz prioritete koje smo utvrdili. Vlada radi na infrastrukturnim i drugim projektima i radi jednako predano. I pored zastoja kojih smo svjedoci, mi nalazimo alternative i obezbjeđujemo da ta sredstva idu dalje – rekao je Dodik nakon nedavnih sjednica najviših organa SNSD.

Aktuelna Vlada Srpske inače je, prema Dodikovim riječima, obezbjedila i to da se redovno isplaćuju budžetske obaveze, objezbjedila je, kako veli, uređenje prostora fiskalnog sistema, te da se povećaju prilivi, čak i povećanje minimalne plate na 900 maraka.

– To je bila opravdana akcija Vlade koja je omogućila povećanje doprinosa i time stabilizaciju fondova – istakao  je Dodik.

Uprkos iznošenju “uspjeha” koje je Vlada premijera Viškovića postigla u protekle dvije godine, pa joj je zbog toga, navodno, zasluženo produžen mandat, Srpskainfo je nedavno tražila mišljenje od predstavnika ratnih veterana, sindikalaca i penzionera o tome kako ocjenjuju rad Vlade Radovana Viškovića te da li njegov kabinet zaslužuje produžetak mandata. Osim predstavnika penzionera, ostali su, podsjećamo, dali izrazito negativan stav o rezultatima Viškovićeve vlade.

Sama činjenica da se Vlada Republike Srpske enormno zadužuje, da mnoge stvari koje su obećane nisu riješene, prvenstveno iz kategorije boračke populacije, pokazuje da ova vlada nije ispunila očekivanja – govorio je nadavno za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, Nedeljko Klincov.

Nakon što je predsjednik Srpske prije par dana objavio da uprkos svemu podržava rad Viškovićeve vlade, te da im daje mandat da tako nastave i naredne dvije godine, Klincov ističe da ga to uopšte ne iznenađuje te da su borci, kako kaže, i dalje “zadnja rupa na svirali aktuelne vlasti”.

Ne trebate zaboraviti ni nedavni incident na Bardači, kad nam je predsjednik Republike Srpske pokazivanjem srednjeg prsta jasno poručio šta misli o našim zahtjevima za poboljšanje statusa bivših pripadnika Vojske Republike Srpske. Produženje mandata Vladi koju vodi Radovan Višković samo je logičan nastavak sramnog odnosa koji ova vlast ima prema bivšim borcima VRS – kaže Klincov.

Izrazito negativnu ocjenu rada kabineta Radovana Viškovića nedavno je za Srpskoinfo dao i predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić, koji je rezultat dvogodišnjih aktivnosti Vlade koju predvodi aktuelni premijer ocijenio jednom rječju – katastrofa!

 Katastrofa! To je prva riječ koja mi pada na pamet kad me pitate o dosadašnjem radu Vlade Srpske čiji je premijer Radovan Višković. Kad premijer dođe i kaže kako redovno servisiraju plate i penzije, šta treba da radimo?  Da skačemo od sreće u vis?! On nam je obećavao progres, napredak i bolji život. Umjesto toga, postao je neko ko nas drži na infuziji – govorio je nedavno za naš portal Božo Marić.

Na pitanje koliko su spoljni pritisci, objektivno, uticali na rad Viškovićeve vlade, Marić je tada odgovorio da nam „pored ovakvih domaćih neprijatelja, spoljni nisu potrebni“.

– Ljudi na vlasti i njihove porodice sasvim dobro žive, dok naše komšije, rođaci, braće i sestre, odlaze iz ove države u jednom smjeru. S druge strane, djeca naših vlastodržaca su sve bogatija, sve bahatija i oni su gospodari Republike Srpske – poručivao je Marić.

Jedini koji su, očigledno, i onda i sada zadovoljni radom aktuelne Vlade RS i njenog predsjednika jesu predstavnici Udruženja penzionera. Predsjednik te organizacije, Ratko Trifunović, za Srpskainfo tvrdi da Vlada koju predvodi Radovan Višković “dobro radi svoj posao”.

– Uspostavljena je odlična saradnja, a naše udruženje imalo je vrlo korektan odnos s kabinetom premijera, kabinetom ministra finansija, Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvom zdravlja, tako da smo sva pitanja koja smo stavili na dnevni red uspješno rješavali i dogovarali–istakao je za naš portal čelni čovjek penzionera u Srpskoj.

Naveo je i to da su u posljednje dvije godine penzije redovno isplaćivane, te da je omogućeno besplatno banjsko liječenje za 1.000 penzionera.

– Pored toga, postoje još brojne druge stvari zbog kojih smo zadovoljni saradnjom s udruženjima penzionera – poručuje Todorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име