VIŠKOVIĆ: Dejtonom potvrđen suverenitet Srpske

Datum:

Share post:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđen suverenitet Srpske, čija autonomija nije došla sama, već ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva u teškim i istorijskim prelomnim vremenima.

Višković je istakao da je danas veliki dan u istoriji ovih prostora kada se obilježava 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim su okončana ratna dejstva u BiH, a Srpska utemeljena kao jedan od dva ravnopravna entiteta, sa snažnim elementima državnosti i suvereniteta.

On je naglasio da, poslije 9. januara 1992. godine, kada je Skupština srpskog naroda proglasila Republiku srpskog naroda u BiH, potpisivanje Dejtonskog sporazuma ostaje kao najvažniji dokument kojim je potvrđena samostalnost i autonomija Srpske, unutar administrativnog okvira u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

„Sa ponosom obilježavamo ovaj veliki dan, kad je stavljen potpis na sporazum kojim je potvrđen suverenitet Republike Srpske. Nikada ne smijemo zaboraviti da potvrda naše autonomije nije došla sama, nego ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva koji ga je vodio, kroz ta teška i istorijski prelomna vremena“, dodao je Višković.

On je naveo da se danas s tugom i sjetom odaje počast za 28.000 boraca i civila koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata položili živote za Republiku Srpsku.

„Sa ponosom baštinimo uspomenu na njih, dajući vječni zavjet da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, niti unižena pod nasrtajima onih političkih snaga koje i 28 godina poslije nastoje da ostvare ratne ciljeve, ponište suštinu Dejtonskog sporazuma i naruše naša prava“, rekao je Višković.

On je ponovio da je Republika Srpska opredijeljena za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne strukture BiH, te da sve van toga nije prihvatljivo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...