VINO S DUŠOM IZ VELIKE OBARSKE: Berba grožđa u vinogradu porodice Vojinović

Datum:

Share post:

Ova godina je bolja od prošle godine, kada govorimo o grožđu, ne količinom, ali kvalitetom grožđa svakako jeste, kaže Slobodan Vojinović, koji je u porodičnom vinogradu u Velikoj Obarskoj, sa suprugom Snježanom i prijateljima danas, nedeljnog popodneva, organizovao berbu grožđa. Mnogi bi se zapitali, otkud grožđe u semberskoj ravnici, ali, Slobodan i Snježana su tu, da ubijede sve nevjerne Tome, da se kvalitetno grožđe i dobro vino, sa puno truda i ljubavi, može dobiti i u Semberiji.

Slobodan kaže da ove godine, što se kvaliteta grožđa tiče, nisu u pitanju sunčani dani, već je presudilo to što je ovog ljeta bilo manje padavina.

„ Prošla godina je bila rekordna po padavinama. Sada je bilo manje kiše , ali je i kvalitet grožđa puno bolji. Na površini od četiri dunuma imamo mali porodični vinograd sa 1.000 čokota. Ovo je dvanaesta godina otkako je vinograd zasađen, ali je u pitanju jubilarna, deseta berba. Svake godine skromno obilježimo berbu grožđa, zajedno sa prijateljima i najbližom rodbinom. Trenutno beremo sorte „vranac“ i „muskat“. Očekujemo oko dvije tone roda, a kasnije ćemo brati „caberne“, koji je nešto lošije rodio nego prošle godine. Uglavnom, sve se vrti oko tri tone grožđa“.

TESTNA REKLAMA


Nakon berbe slijedi procedura pripreme grožđa za cijeđenje, odvajanje od peteljki, cijeđenje  i odležavanje vina u buradima.

Slobodanova supruga Snježana kaže da je prava umjetnost napraviti dobro i kvalitetno vino od grožđa iz malih porodičnih vinograda.

„Na manjim parcelama se dobija bolji kvalitet grožđa i vina. Dobijaju se, kako mi kažemo, harmoničnija vina. Brže se završi vrenje i brže vina dođu na svoje. Ovo su, kako često kažem, vina sa dušom, jer se sve radi ručno, od orezivanja, vezivanja čokota, branja, cijeđenja. Sve to radimo od ranog proljeća, praktično od februara  do jeseni“, kaže Snježana.
Određena količina grožđa biće iskorištena i za proizvodnju vinjaka. Za vino se biraju grozdovi koji se mogu konzumirati. Bira se, dakle, ono najbolje grožđe, saznali smo od Snježane i Slobodana Vojinovića, zaljubljenika u grožđe i vino, srdačnih i gostoljubivih ljudi iz ove naše semberske ravnice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...