VIŠKOVIĆ: Povećanje januarskih penzija za tri odsto

Datum:

Share post:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će penzije za januar, koje se isplaćuju početkom februara, biti uvećanje za tri odsto, što je na godišnjem nivou povećanje sredstava za ispatu penzija za 42 miliona KM.
 

Višković je naglasio da je Vlada Srpske ova sredstva planirala i obezbijedila u budžetu za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima, zakonom je predviđeno da Vlada svake godine donosi odluku o redovnom usklađivanju penzija u Republici Srpskoj, na način da se procenat rasta plata i rasta cijena dijeli sa dva.

– U 2020. godini imali smo rast plata na niovu 5,52 odsto. Nije bilo inflacije, nego je bila deflacija, faktički negativna inflacija od 1,2 odsto, tako da ovo redovno usklađivanje, kada se ispoštuje zakonska odredba iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, iznosi 2,16 procentnih poena – objasnio je Višković u video-izjavi.

On je dodao da je Vlada, cijeneći položaj penzionera i posljedice virusa korona, donijela odluku da na tih 2,16 procentnih poena doda i 0,84 procentna poena.

TESTNA REKLAMA

– Vlada na to ima pravo i po zakonu i to se tretira kao vanredno povećanje penzija. Tako da će penzije za januar, koje se isplaćuju početkom februara biti zbirno uvećane za tri procentna poena – naglasio je Višković.

Višković je napomenuo da je Vlada uvažila činjenicu da je deflacija na neki način smanjila procenat redovnog usklađivanja, te dodala procenat od 0,84 odsto, kako bi penzije bile povećane za tri procentna boda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...