VIŠKOVIĆ: Penzije povećane, a sa rastom prihoda BIĆE I VANREDNIH POVEĆANJA

Datum:

Share post:

U RS danas je počela isplata januarske penzije i svi penzioneri u RS, njih 265.000, dobilo je uvećanje penzije za 3,11 posto, što je najveće pojedinačno povećanje penzije u RS od 2013. Godine, izjavio je danas u Bijeljini predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„Ne mogu da kažem da sam zadovoljan i da je  životni standard naših penzionera  pretjerano dobar, ali Vlada će u narednom periodu činiti sve,  i kada se ukažu mogućnosti u budžetu i kada budžetski prihodi budu rasli, sigurno ćemo imati i vanredna povećanja penzija. Kada će biti, ne želim danas davati pretjerane izjave po tom osnovu“, rekao je Višković.

Zadovoljan ažurnoću Fonda PiO
Višković je rekao da je zadvoljan  i zbog činjenice da je Fond PIO riješio sve zahtjeve koji su došli od korisnika, za prošlu godinu.

„Fond PIO sa svojim službama, u suštini, rješava zahtjeve koji prema njima dođu. Imaju zakonski rok od oko 60 dana da, po zahtjevu koji dođe u Fond, daju svoje mišljenje, odgovor ili rješenje. Oni su došli u poziciju da odgovaraju na sve zahtjeve naših korisnika u prosjeku od 15 ili 20 dana, što znači tri puta brže nego što  bi trebalo po zakonu.  Za prošlu godinu riješili su sve zahtjeve koji su došli od korisnika. Ostalo je negdje 2.000 zahtjeva koji dolaze iz inostranstva, gdje je procedura nešto veća nego obično“, naglasio je Višković.

TESTNA REKLAMA

200.000 KM za banjsko liječenje penzionera
Premijer je pohvalio rad Udruženja penzionera RS, istakavši da postoji korektna saradnja, te da je iz sredstava Vlade RS za banjsko liječenje penzionera dodijeljeno 200.000 KM.

„Određen broj penzionera trenutno je u banjama po tom osnovu. To su najugroženiji korisnici, koji imaju zdravstvene probleme, sa najnižim penzijama, koji po tom osnovu mogu da koriste banjsko liječenje. Udruženje penzionera je potpisalo ugovor sa svim banjama u RS. Oni su napravili svoj pravilnik i na osnovu njega dodjeljuju ta sredstva. Ta će sredstva će ove godine sigurno biti nešto veća nego što su bila u 2019. godini“,  najavio je Višković.

Govoreći o odnosu penzionera i broja osiguranika, Višković je rekao da je statistika u tom pogledu neumoljiva, ali da taj odnos nije povoljniji ni u okruženju.

 „Statistika je nešto što je neumoljivo. U 2019. godini, zaključno sa 31. decembrom, taj odnos je 1,18 naprema 1“, izjavio je Višković.

Višković kaže da Vlada, u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže penzionerima u RS.
„U 2019. godini iz budžeta RS nedostajuća sredstva, potrebna za isplatu penzija, bila su negdje na nivou 212 miliona KM. Samo za januarsku penziju mi smo iz poreza i doprinosa prikupili 64 miliona, a za isplatu januarske penzije, koja počinje danas, svim korisnicima u RS Fond je izdvojio 96 miliona KM. Što znači da 50 posto nedostajućih sredstava u januarau je obezbijedila Vlada. Za decembar 2019. godine nedostajućih sredstava je bilo ispod 10 miliona KM, koje je obezbjeđivala Vlada, a u januaru 30 miliona KM“, rekao je Višković.

Srpska pretrpjela veliku štetu od Federacije BiH
Na pitanje da li će u RS izjednačiti ikada penzije sa Federacijom, Višković je rekao da treba imati u vidu da je RS pretrpjela veliku štetu od Federacije.

„RS je u protekloj deceniji veliku štetu pretrpjela od Federacije. Navediti mi slučaj da je Federacija pretrpjela štetu od RS. Sve RS trpi štetu od Federacije. I to ćemo pitanje rješavati. Oni su danas išli sa isplatom prve penzije preko trezora i, prema mojim informacijama, nedostaje im skoro 100 miliona za isplatu penzija. Veća je prosječna penzija u Federaciji, a znate zašto? U RS svi radnici koji su u procesu privatizacije ostali bez radnih mjesta su raznim zakonskim rješenjima uključeni u penzioni sistem. To Federacija nije uardila. Oni svojim radnicima u ovom momentu duguju 700,800 miliona KM za povezivanje radnog staža iz tog perioda. RS je to pitanje skoro rješila“, rekao je Višković.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj kaže da su penzije male, te da očekuje i vanredno uvećanje penzija u ovoj godini.
Rade Rakulj

„O tome ćemo razgovarati i kasnije, a ja ne bih sada puno govorio o očekivanjima i šta će se desiti. Ta povećanja su koliko stvarno Republika bude imala sredstava“, istakao je Rakulj.

Kako kaže, penzioneri teško žive sa trenutnim penzijama, a najniži iznos penzije, 200 KM,  prima 17.000 penzionera.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...