Sveštenik iz Velike Obarske Bogu služi u hramu gdje je kršten Nikola Tesla

Datum:

Share post:

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima započeli su radovi na živopisanju hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu. U ovom hramu je službovao srpski prota Milutin Tesla otac naučnika Nikole Tesle. Nikola Tesla je kršten u ovom hramu 1856. godine.

Prije početka freskopisanja hrama predhodili su pripremni radovi zidova hrama. Freskopisanje hrama vrši sveštenik Milan Radusin diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske. Posljednjih godina u ovom hramu Bogu služi paroh gospićko-smiljanski, jerej Dragan Mihajlović.

Rođen je u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, završio je Bogosloviju u Foči 2011. godine, a onda Teološki fakultet u Beogradu. Od februara 2016. godine kada je rukopoložen od episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima službuje na parohiji gospićko-smiljanskoj.

– U Smiljanu se 1697. godine pominje drveni hram i 17 srpskih kuća, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Кarlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen je na temeljima te stare crkve izgrađene od drveta, a izgradnju je odobrila carica Marija Terezija 1756. godine. Episkop Danilo Jakšić je osvještao hram 1765. godine. Na ugaonim pilastrima na sjeverozapadu i jugozapadu bili su zapisi o obnovi crkve 1876. godine za vrijeme kapelana smiljanskog M. Lemajića. Zvonik crkve bio je na preslicu što se vidi na fotografijama dr Radivoja Simonovića iz 1913. godine, a nešto kasnije sagrađen je znatno veći zvonik kvadratne osnove. Crkva je porušena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a obnovljena 1986. godine. Izgrađena je od kamena i pokrivena dvoslivnim krovom prekrivenim šindrom. Na istoku se završava malo užim oltarskim prostorom sa šestrostranom apsidom sa spoljašnje strane, dok je na zapadu zvonik na preslicu kakav je i bio prvobitno. Dimenzije crkve su 18×8 m. U vrijeme posljednjeg rata na ovom prostoru 1991–1995 crkva je djelimično oštećena i opljačkana. Obnovljena je 2006. godine. Izrađen je ikonostas od hrastovine sa ikonama koje su rad sestrinstva Bogorodice Trojeručice iz Šibenika, kaže paroh Dragan Mihajlović.

I.B.

 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...