Vijeće naroda bez saglasnosti o Zakonu o nepokretnoj imovini – zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokrenuo Klub bošnjačkog naroda

Datum:

Share post:

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.
Predmet je upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

– Ovim zakonom se ne vrijeđa vitalni nacionalni inetres nijednog naroda u Srpskoj. Ustavni sud će se očitovati o tome. Mi nećemo biti sudije Ustavnog suda. Oni će dati konačnu odluku – izjavila je predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je naglasila da je ovo nepokretna imovina za funkcionisanje javne vlasti.

– Primjera radi, po zakonu o šumama Brčko distrikta, šume su uknjižene na distrikt – rekla je Golićeva.

Golićeva je poručila da je „od konstituisanja Vijeća naroda Srpske do novembra 2022. godine upućen 161 zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa protiv akata koje je NS RS usvajala“.

– Od te 161 pokrenute inicijative Ustavni sud je odlučio da je samo u devet slučajeva postojala opravdana inicijativa da se predlagaču vrate određena zakonska rješenja. Ovo najbolje govori kolike su bile zloupotrebe u tim pojedinim prethodnim sazivima Vijeća naroda – navela je Golićeva.

Golićeva smatra da je potrebno precizno redefinisati na šta se može pokrenuti vitalni nacionalni interes.

– U nekim eventualnim promjenama Ustava treba precizirati odredbe šta znači vitalni nacionalni interes bilo kog naroda i zašto se može uputiti inicijativa i donijeti određene odluke kada je u pitanju to pokretanje – ocijenila je Golićeva.

Na današnjoj sjednici za generalnog sekretara šestog saziva Vijeća naroda Republike Srpske imenovan je Nebojša Zgonjanin.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. decembra po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...

ĐOKOVIĆ: Želim da igram na OI u Los Anđelesu 2028. godine

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izjavio je da želi da igra na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, koje...

Omladina RSS donacijom Biblioteci obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava (foto)

Republička omladina Srpske /ROS/ donirala je 50 knjiga Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ povodom obilježavanja 23. aprila – Svjetskog...

Bijeljinska Biblioteka uručila priznanja „NAJ ČITALAC“

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, pored popusta od 50% na godišnju cijenu članarine, bijeljinska Biblioteka "Filip...