Više godina stvarao strip prilagođen japanskom stilu

Datum:

Share post:

U Prnjavoru je promovisan prvi srpski manga strip autora Srđana Vranješa, čiji su kadrovi prilagođeni japanskom stilu.

Vranješ je rekao Srni da je riječ o istočnjačkom načinu prezentacije stripa, posebno japanskom, koji autoru omogućava dosta slobode u stvaranju.

On je objasnio da se strip čita sa suprotne strane, da je riječ o projektu koji je nastajao između tri i četiri godine.

-Prošao je kroz više izmjena da bi se došlo do finalnog rezultata. Zbog složenosti biće samo desetak brojeva stripa, a u finalizaciji je drugi dio koji bi trebalo da bude objavljen na proljeće- rekao Vranješ.

TESTNA REKLAMA

On je napomenuo da je zahvaljujući ovom stilu mnogo brže mogao da nacrta priču, što nije slučaj kada se koristi zapadnjački sistem koji je dosta realističan.

Vranješ će predstaviti strip na svom sajtu, a za čitaoce će manga biti dostupna i posredstvom Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” i u radnjama u kojima se prodaju stripovi.

Predsjednik Udruženja “Deveta dimenzija” Zoran Pejić rekao je da su do sada organizovane tri izložbe stripa Republike Srpske, a objavljena 23 izdanja.

-Ponosni smo na naš strip časopis Parabelum koji smo objavili u osam brojeva i još 11 specijalnih izadnja. Prošle godine objavili smo stripovjetke, pet priča Petra Kočića pretvorili smo u strip. Izdanje je dvojezično, s jedne strane na srpskom, a s druge na ruskom jeziku. Crtali su naši crtači Predrag Ikonić i Milan Mladić- naveo je Pejić.

Pejić kaže da Udruženje promoviše domaće strip snage, a u strip časopisu “Parabelum” na pedesetak strana u posebnoj rubrici za djecu objavljuju radove najmlađih članova.

Naredno strip druženje najavljeno je za 15. februar u Derventi i 14. aprila u Laktašima, dok će salon stripa biti održan u oktobru u Banjaluci.

Strip autor iz Prnjavora Zoran Knežević kaže da su ovu priliku iskoristili da se posvete djeci koja su pohađala školu stripa.

-Strip je veoma teško napraviti, a ova djeca to uspješno rade i zato ih treba maksimalno podržati. Ove godine predviđena je i Četvrta strip škola u Prnjavoru, a druga u Srpcu i Derventi- rekao je Knežević.

Tokom strip druženja uručene su diplome za tridesetak malih polaznika strip škole, čiji su radovi izloženi u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru, gdje je i održana promocija.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...