Vesna Savić, diplomirani defektolog logoped – Do treće godine mozak se razvija brzinom koja se ne može dostići ni u jednom razdoblju kasnije

Datum:

Share post:

Vesna Savić, diplomirani defektolog-logoped, edukovani profesionalac iz oblasti ranog rasta i razvoja i porodični savjetnik, gostujući u emisiji „Dobro jutro, Srpska“ na RTV BN govorila je o ranom rastu i razvoju, zaboravljenim igrama , kao i o odnosu roditelj-terapeut.

Zašto je važno ulaganje u rani rast i razvoj djece?

„Ulaganje u rani rast i razvoj je zaista ključno. Značajan je taj period od začeća do osme godine života, ali nekako moramo da stavimo akcenat na treću godinu. Do treće godine se mozak razvija brzinom koja se ne može dostići ni u jednom razdoblju kasnije, prilike propuštene u tom periodu teško se nadoknađuju. Uz edukaciju roditelja, dijete do treće godine, za 15 dana može da koriguje neke male nedostatke, a već kod predškolca trebalo bi nam par mjeseci, pa i godina“, kaže Savić.

Odnos roditelj-terapeut je presudan

Kao edukovani profesionalac iz oblasti ranog rasta i razvoja i porodični savjetnik, Vesna ističe da je odnos, odnosno, saradnja između roditelja i terapeuta presudna.

„Odnos je to što liječi, a ne tehnike i strategije. To je kao kuća kada se gradi, pa imate prostorije, pa ćete promjene praviti zavisno od materijala – to su tehnike, ali ako uspostavite dobar temelj, sve je lakše. Na mojim tretmanima u Zvorniku, svaki roditelj je prisutan, baš iz tog razloga da bih mogla sa njim da izgradim dobar odnos, jer kada mi zajedničkim snagama djelujemo, mi ćemo pomoći djetetu. Roditelj je motivisan kada vidi da njegovo dijete napreduje, pa će tako biti motivisani i da rade sa svojim djetetom u kućnim uslovima. Oni treba da budu kao terapeuti, ali ne logopedi, nego da se igraju, ali da nauče sa logopedskog tretmana kako kući kroz spontane prilike da primjene to što su radili na času i onda će dijete da napreduje. Ja sama ne mogu da izvučem dijete, ukoliko roditelj nema sa mnom dobar odnos“, priča Vesna.

Danas se roditelji teško suočavaju sa činjenicom da dijete ima poteškoće u razvoju, pa zbog toga kasno progovaranje ili nemogućnost izvršavanja određenih vještina, pripisuju lijenosti djeteta. Upravo zbog takvih situacija, bitna je edukacija roditelja.

Zaboravljene igre koje su podsticale razvoj mozga kod djece

Život u današnjem vremenu je ubrzan, malo je vremena za porodicu, prijatelje, djecu, što je dovelo do toga da se zaborave igre od prije dvadesetak godina. Danas je djeci „uskraćeno“ djetinstvo.

„Kako ćemo da vidimo djecu da se igraju, kad nisam vidjela odrasle. Organizovanih igara ne može biti, jer roditelji ne daju dovoljno primjera. Ne možete očekivati da dijete progovori, ako prije toga nije dobro uspostavljena krupna motorika, ravnoteža, koordinacija pokreta… Dijete mora da padne i ustane, da vidi uzrok i posljedicu. Danas djeca mnogo vremena provode u zatvorenom prostoru, ne igraju se dovoljno, ne druže se dovoljno, što utiče na svih pet razvojnih oblasti. Nekada su djeca bila više kreativna, imali su prirodne rekvizite na raspolaganju, sada je nekako sve izvještačeno, kupuju se igračke, a bolje je da damo djetetu papir i makaze, pa će dijete samo nešto napraviti i biti motivisano za dalje“, kaže Vesna.

Govoreći o zaboravljenim igrama, Vesna je istakla da bi roditelji trebali da se podsjete kako su se oni igrali i da se spuste na nivo djeteta, da se igraju spontano, jer dijete iz spontanosti najviše i uči. 

Jedna od osnovnih preporuka, u današnje vrijeme, jeste da roditelji u toku dana ili sedmice, samo na deset minuta ostave mobilne telefone, sjednu sa svojom djecom i pričaju o sebi, o svom djetinjstvu i „problemima“ koje su imali. U tom momentu, dijete počne da se otvara, osjeti da mu je posvećena pažnja i čitav život dijete ima tendenciju da se obrati svom roditelju za svaki problem i situaciju u kojoj se zadesi. 

„Odnos se gradi ljubavlju“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/RTVBN

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Višestruko grananje u Excel izvještajima

Postoje situacije, prilikom kreiranja izvještaja, kada se izbori ne svode samo na "DA" ili "NE" već od jednog...

AGRO SAVJET: Zašto je bitno ogrtanje krompira i kada nije preporučljivo

Ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja ima značajan uticaj na uspijeh i kavalitet uzgoja ovog...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak. Broj rođenih i upisanih...