Na Mačkovom  kamenu, legendarnom poprištu iz Prvog svjetskog rata,  proslavljena je krsna slava te bogomolje, posvećene Svetom Stefanu Visokom, uz prisustvo mnoštva sveštenstva i monašta  Eparhije šabačke, drugih eparhija  i vjerujućeg naroda iz ovog dijela Srbije i Republike Srpske.
Na Mačkov kamen došao je da služi i svetlije iz Berlina protojerej Dragan Sekulić, Jadranin koji je jedan od najuglednijih duhovnika u čitavom rasejanju.
Hram je osveštan povodom 100 godina od okončanja Velikog rata.Tu duhovnu radost za pamćenje predvodili su tadašnji patrijarh  srpski Irinej i šabački vladika Lavrentije. 

Načelnik opštine Ugljevik  Vasilije Perić  kao učesnik slave rekao je da je ovo velika svetkovina, i slava hrama, i počast za junake bitaka sa  Mačkovom kamenu i na Drini.
-Pomolili smo se za pokoj duša njihovih i za sve postradale iz našeg roda -kazao je Perić.  
Mnogi naši preci kao dobrovoljci ratovali su u tim bitkama a mnogi su ovdje ostavili  kosti braneći našu majčicu Srbiju naš rod i vjeru pravoslavnu.
Zlatna povelja za zasluge za izgradnju hrama koja nosi ime Dr Draga Ljočić uručena je svešteniku Stojadinu Pavloviću i preduzetniku iz Rađevine  Mitru Maksimoviću.Ovim uzdarjem  darovala ih je Srpska kraljevska akademija  naučnika i umjetnika.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име