Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH prema kojem ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

“Za” je glasalo osam delegata, a protiv je bilo šest, dok je jedan delegat bio uzdržan.

Od indirektnih poreza planiran je prihod od 1.020.500.000 KM i na istom je nivou kao prethodne godine.

Među ostalim izvorima finansiranja su neporeski prihodi od 248.049.000 KM, što je povećanje za oko 95,9 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Ukupni rashodi zajedničkih institucija iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM

Delegat Kluba Srpskog naroda Želimir Nešković rekao je prethodno tokom rasprave da mu je žao što o prijedlogu budžeta delegati nisu raspravljali ranije, te što se nije našao u redovnoj proceduri, dodajući da ga neće podržati zbog toga što je riječ o budžetu koji je potrošački i nema razvojni karakter.

Želimir Nešković

-Veći je za 40 miliona u odnosu na budžet iz 2023. godine i samim time utiče na budžete Republike Srpske i FbiH – rekao je Nešković u toku rasprave o prijedlogu budžeta.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Ilija Cvitanović u toku rasprave naveo je da je podržao hitnu proceduru i da će podržati prijedlog budžeta uprkos nizu zamjerki koje ima, ali i da vjeruje da usvajanjem ovog dokumenta BiH ima mogućnost povući barem dio sredstava iz Plana rasta.

Drago mi je i da su povećana sredstva agencijama za borbu protiv kriminala i korupcije – rekao je Cvitanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име