Večeras otvaranje izložbe “Jedna mladost jedan san sreće“ u Muzeju Semberije

Datum:

Share post:

JEDNA MLADOST JEDAN SAN SREĆE
IZ RADA DOMA OMLADINE U BIJELJINI 1962-1992

Izložbom o Domu omladine „Vaso Jović Popac“ u Bijeljini, koju povodom šezdeset godina njegovog otvaranja priređuje Muzej Semberije, želimo da ukažemo na doprinos Doma razvoju savremene kulture u Bijeljini, kao i da sačuvamo trag o ovoj ustanovi, o događajima i ljudima koji su oblikovali anale našeg kraja.

Dom omladine „Vaso Jović Popac“ u Bijeljini zvanično je otvoren 20. januara 1962. kao prvi omladinski dom u Bosni i Hercegovini.

Kroz dane, kroz decenije svog postojanja, Dom je bio svjedok brojnih promjena na polju javnog i ličnog poimanja života, kulture, zabave, društvenih odnosa, politike, urušavanja starog i kreiranja novog državnog sistema. Generacija za generacijom mladih stasavala je i smjenjivala se pod njegovim svodovima, mijenjala se kroz godine zajedno sa svijetom oko sebe, baš kao i Dom omladine.

TESTNA REKLAMA

I onda je u nekom trenutku taj novi svijet prerastao pojam omladinskog doma, čak i njegovo fizičko postojanje.

Godine 2007, od Doma omladine i Galerije „Milenko Atanacković“ formiran je Centar za kulturu „Semberija“. Zgrada Doma omladine srušena je 2009. i na njenom mjestu je sagrađen novi savremeni objekat Centra za kulturu „Semberija“, svečano otvoren 2012. godine.

Izložba obuhvata period od 1962. do 1992. godine, ostavljajući tako nastupajuće decenije rada Doma budućim istraživačima.

Relizaciju izložbe pomogli su svojim sjećanjima i fotografijama brojni sugrađani, saradnici i prijatelji Muzeja Semberije kojima se i ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo.

Izložba će za posjetioce biti otvorena od 21. septembra do 21. oktobra 2022.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...

KMF Radnik Bijeljina – Plavi igraju test utakmice

Do početka Premijer futsal lige BiH je ostalo još desetak dana, pa sve ekipe testiraju svoju formu i...