Vaspitačice bijeljinskog vrtića „Čika Jova Zmaj“ o djetinjstvu nekad i sad

Datum:

Share post:

Djetinjstvo nekad i sad znatno se razlikuje. Slobodno možemo reći da je tehnološka revolucija u potpunosti izmijenila svijet oko nas.

Kao krajnje logičan, nameće se zaključak da je razvijanje tehnologije neumoljivo istisnuo prirodu iz dječjih života.

O današnjem djetinjstvu i tehnologijama razgovarali smo sa vaspitačicama JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Bijeljine, Bogdankom Mišić i Nadom Božić.

Ubrzan tempo života, razvoja tehnologije načina poimanja svijeta oko nas danas pravi duboki jaz među generacijama. S obzirom na dugogodišnji radni staž i iskustvo vaspitačica, potvrdile su da se mnogo toga promijenilo, ali odgovornost je prije svega, na odraslima.

„Sve se mijenja s vremenom, pa tako su današnje generacije djece drugačije. Međutim, ono što se nije promijenilo je način na koji djeca usvajaju znanja, vještine i navike. Djeca, kao i prije, uče po modelu, a na nama odraslima je odgovornost za vaspitanje djece. U vriću su oduvijek postojale aktivnosti čiji je cilj razvijanje kulturno-higijenskih navika. Taj proces usvajanja od strane djece ide mnogo lakše kada imamo takvo ponašanje i kod kuće, kada to roditelji ne obavljaju za svoju djecu, nego ih podstiču da sami to obavljaju“, kažu vaspitačice za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kada je riječ o igrama, igrališta su zamijenili kompjuteri, loptu i lastiš, džojstici, tableti i pametni telefoni. Umjesto čitanja knjige i igranja društvenih igara, radije se biraju video-igrice. Danas je potpuno normalna pojava da svaki drugi trogodišnjak umije da „barata“ mobilnim telefonom.

„Nekada je djetinjsvo bilo djetinjstvo, a danas djeca konstantno žure da što brže odrastu. Prije svega, u prošlosti su djeca boravila više napolju. Samim tim igre su bile one u kojima je do izražaja došla njihova fizička spretnost. Nažalost, danas djeca sve više provode vrijeme ispred TV, kompjutera, mobilnog telefona… tako da nisu tako fizicki razvijena i spretna zbog stalnog sjedenja“, kažu vaspitačice, te ističu da se i pored tehnologije truda da se u vrtiću smjenjuju mirne i pokretne igre, kao što su žmurka, trčanje oko određenog cilja za osvajanje, lastiša…

Kako kažu, djeca se vrlo rado igraju, samo igre treba ponuditi djeci.

U današnje vrijeme djeca imaju sasvim drugačija interesovanja, misli, ideje i vrijednosti. Međutim, oni apsolutno za to nisu krivi. Današnji klinci se igraju unutar svojih soba, za računarom, tabletom ili mobilnim telefonom, a kako sve to utiče na njih, opet zavisi od roditelja.

„Vrlo je važan odabir sadrzaja (ima mnogo edukovanih crtanih filmova), kao i ograničeno vrijeme ispred ekrana. Dobar odabir i ograničeno vrijeme tih sadržaja pozitivno utiče na djecu, odnosno vrijeme neograničeno i bez ikakve edukacije, može vrlo loše da utiče na dijete. Nešto što je najprisutnije kod takvih slučajeva su agresivna djeca koja su gledala crtane filmove sa agresivnim sadržajem“, ističu vaspitačice.

Kućni odgoj je jedan od najbitnijih faktora u vaspitanju djece. Negativne emocije i agresivno ponašanje mališani „donose“ iz kuće, a upravo te emocije i ponašanja vaspitači ne mogu uvijek da suzbiju na adekvatan način, bez podrške roditelja.

„Nekada su se djeca kažnjavala za greške, neposlušnost – danas ne. Mi se kroz svakodnevne aktivnosti u vrtiću trudimo da kanališemo negativne emocije i negativno ponašanje kod djece. Da bi to bilo uspješno, tražimo podršku roditelja. Neki roditelji su spremni na saradnju, a neki, nažalost, ne“, ističu vaspitačice za Dešavanja u Bijeljini.

Vaspitači savjetuju roditelje kada postoji problem u djetetovom ponašanju. Pojedini roditelji su zainteresovani i svakodnevno traže savjete u vezi vaspitanja djece, dok drugi misle da im savjeti nisu potrebni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...