Švajcarski list: ''VISOKI PREDSTAVNIK, FUNKCIJA BEZ SMISLA'' 

Datum:

Share post:

Visoki predstavnik u BiH je funkcija bez smisla, a izgleda da su u BiH sada gotovo svi spremni da okončaju taj eksperiment, piše danas švajcarski list “Noje cirher cajtung”.

List navodi da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sve više podsjeća na melanholičnog evropskog konzula sa početka 19. vijeka kojeg je tako majstorski opisao Ivo Andrić: “izolovan i rezigniran, a ipak u potpunosti dio bosanskog kosmosa”, te da se u tu cijelu sliku dobro uklapa i činjenica da građani nemaju pravo glasa pri ukidanju te funkcije.

– To može da uradi samo Savjet za sprovođenje mira PIK i, naposljetku, Savjet bezbjednosti UN, a oni su tako daleko od te zemlje kao što su već kod Andrića daleko bili i sultan u Istanbulu i car u Beču – navodi se u tekstu Andreasa Ernsta o kancelariji visokog predstavnika u BiH pod naslovom “Funkcija bez smisla”.

U tekstu se podsjeća da je još prije 10 godina slovački visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Mirosav Lajčak poručivao da “nema više volje da jaše mrtvog konja”, prenosi radio “Dojče vele”.

TESTNA REKLAMA

To se, kako je pojašnjeno, odnosilo na njegovu funkciju koja mu nominalno daje ingerencije u političkom životu, ali je već 2009. godine predstavljala izraz jedne iluzije – da će dobronamjerne i prosvijećene strane diplomate da podignu na noge BiH poslije rata, a taj proces je tada optimistički opisivan kao “transformacija koja bi nužno vodila demokratiji i tržišnoj privredi”.

– Deset godina kasnije još postoji ta funkcija. Poslije Lajčakovog odlaska na njoj je Austrijanac Valentin Incko. Ali izgleda da građani BiH polako gube strpljenje. Prvi put to nisu samo vodeće partije iz dijelova zemlje pod srpskom, odnosno hrvatskom dominacijom koje zahtijevaju ukidanje kancelarije. I Bošnjaci koji su visokog predstavnika dugo posmatrali kao garant protiv pokušaja otcjepljivanja, sada su spremni da okončaju eksperiment – ocjenjuje list.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...