Vaša putna apoteka za ljetovanje

Datum:

Share post:

Sezona godišnjih odmora je uveliko traje. Letovanje često mogu da upropaste alergije, opekotine, ubodi insekata. . . Kako da u tim situacijama reagujemo i šta sve mora da se nađe u našoj putnoj apoteci?

Povrede, alergije, opekotine, problemi sa stomakom, sastavni su deo letovanja. Najčešće se radi o kratkotrajnim problemima. Ipak, da se naše letovanje ne bi pretvorilo u bolovanje, pripremite se na vreme i na put ne krećite bez putne apoteke. Ne zaboravite da u nju stavite lekove za snižavanje povišene temperature i ublažavanje raznih vrsta bolova.

„Dešava se tokom godišnjih odmora i povišena telesna temperatura, a i pojava pojedinih manjih bolova. Zato treba imati neke analgetike, koji  opet mora više puta dnevno da se uzima, u zavisnosti od toga da li je u pitanju povećana telesna temperatura ili su u pitanju snažni ili blaži bolovi“, naglašava prof. dr Janko Samardžić, farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Temperatura se ne skida ukoliko je niža od 38,5, ali ako pređe tu vrednost moramo je skidati da ne bi došlo do komplikacija, posebno u letnjem periodu kada temperatura lako raste, naglašava dr Milena Turubović.

TESTNA REKLAMA

„Osnovno je da imamo kod sebe neki antiseptički rastvor. To znači ili troprocetni hidroge ili povidon jod uz rastvor alkohola. Naravno, uz odgovarajuće komprese, zavoje, flastere. Ukoliko dođe do manjih povreda, posekotina, koje možemo sami da saniramo. Potrebno je dva do tri puta dnevno da ispiramo ovim rastvorom, objašnjava profesor Janako Samardžić.

„Ranu je bitno očistiti čim se to desi, prvo sapunom i vodom, pa ostalim sredstvima, zato što u letnjem periodu dolazi do češćih infekcija i lako je da se ta infekcija proširi i da ta rana ne zaraste brzo“, upozorava dr Milena Turubović.

Tokom leta vodite računa šta jedete i pijete, jer stomačni problemi mogu da vam pokvare planove.

 

„Treba imati probiotski preparat. On se najčešće preporučuje jednom dnevno da se uzima ukoliko nisu jače izražene tegobe uz naravno oralnu rehidrataciju“ dodaje dr Samardžić.

Savet za hronične bolesnike, ne zaboravite da ponesete svoju terapiju. Stavite je u ručni prtljag i nemojte je vaditi iz originalnog pakovanja.

„Vrlo bitno je naglasiti da se čvrsti oblici farmaceutskih preparata bolje ponašaju na visokim temperaturamama. Tokom putovanja bilo bi dobro izbegavati tečne oblike koji mogu biti osetljivi dejstvo jake svetlosti i visokih temperatura. Lekove treba čuvati u originalnom pakovanju, uvek treba imati uputstvo za lek uz sebe. Pokušati da bude suvo, mračno mesto“, ističe farmakolog. 

Ne zaboravite ni lekove za alergiju.

„Što se tiče alargija u letnjem periodu, pogotovo na sunce, na razne preparate ili hranu. Moramo imati lekove protiv alergije, na prvom mestu. Ko ima problem sa ušima, zbog letnjeg perioda i kupanja, treba da ponese kapi, ali samo oni koji imaju problem, napominje doktorka Milena Turubović.

Recept „Klinike nazdravlje“
1. Ne preterujte sa putnom apotekom

2. Nemojte vaditi lekove iz originalnih pakovanja

3. Čuvajte lekove na suvom mestu i na sobnoj temperaturi

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...